16 sep. 2010

Bra eller dåliga erfarenheter...

Jag har funderat på några saker nu sen Ruby kom hem. Saker som idag är självklara för mig men som med Bosse inte var det. Han hade ju tyvärr fått med sig en hel hög med tråkiga erfarenheter i livet och detta ställde ju till det ibland. T ex så var han ofta ett monster vid sadling... Högg gärna efter en, stod med bakåtstrukna öron och måttade en och annan spark mot mig. Varför gjorde han det? Ja det vet nog alla som känner honom, men ändå blev han bättre och bättre mot oss.
Med Ruby nu så tänkte jag just på detta med sadlingen uppe hos Per, hon har inte dessa taskiga erfarenheter utan hennes förtroende mot människan är oförstört. Det är så enormt skönt och allting blir så lätt tack vare detta.
T ex, hon hade aldrig åkt litet hästsläp, det tog typ 3 minuter att lasta henne, sen stod hon som en ängel hela vägen hem :) Det tog 10 minuter att lasta av för hon tog en fot i taget och för mig är det precis det som urlastning handlar om, lugn och ro.
De här knappa två veckorna har hennes liv totalt förändrats och det har inte varit helt lätt... eller för den delen är inte allt helt ok än... Men ändå är hon bara glad, positiv och ställer upp på allt som hon presenteras för. Dessa två veckorna har hon; åkt trailer med höga skydd, bytt hem, fått en ny hagkompis, sett nya omgivningar, dragit ut en tand, fått nya skor och vänja sig vid nytt foder och nya rutiner.
Ruby njuter av solen i måndagskväll.
Tyvärr har hon fortfarande lite problem med att äta, det är bättre men det gör ont i hjärtat att se hennes kamp. Jag har börjat ge henne lite lucern + korn och jag ska åka till Granngården för att köpa hackad lucern... Hon har tunnat ur sen jag var uppe hos henne för typ en månad sen. Hon har vuxit men jag tror att den sista tiden har tanden spökat lite. I helgen skall hon avmaskas oxå så har jag så här långt gjort allt jag kan för att hon ska ha chans att lägga på sig lite vikt igen.

Veterinären sa att det kunde ta några dagar för infektionen att lägga sig så jag ger det till på måndag annars kommer jag ta ut honom igen så han får ge henne antibiotika eller något annat mirakelmedel... Hon står iallafall inte och sparkar med bakbenet längre när hon äter så det är nog, förhoppningsvis på bättringsvägen. Trots att jag haft häst förut så känner jag mig ibland som en total nybörjare... Vad är rätt? Hur länge ska man vänta på att det löser sig naturligt? Helst skulle jag vilja bo i stallet för att ha koll och se att hon mår bra... Just nu känns det som om jag får för lite tid med henne, jag vill vara där jämt :) Det är dags att börja tro på mina kunskaper och gå efter min magkänsla... Plocka de goda råd som jag tilltalas om och göra saker på mitt sätt, som jag vill. Jag har gjort detta förr och det blev väldigt bra då...

Hon är iallafall heeeeelt underbar och jag bara längtar tills allt detta är löst så vi kan gå vidare i vår gemensamma utveckling. Det finns så mycket att jobba på och det kommer bli så otroligt roligt att få utvecklas tillsammans med henne...

Nu är det dags för sängen för imorgon ska jag till Karlshamn på fortbildnings dag för fil med jobbet. Det ska oxå bli riktigt skoj :)

Godnatt alla därute  :)


Feber Ojja...

Tjohooooooo.... NOT!!!
Igår när jag hämtade Olivia så tyckte jag att hon såg lite matt ut. Åkte hem och tempade henne men ingen feber... Vi åkte ut till Ruby och där hade jag lite att göra med hennes hamstersymptom... (Vilket jag nu läst på lite om...och ångrar mig...) men Olivia somnade i bilen ut. När hon vaknade hade hon grym huvudvärk så hon fick en alvedon.

Peters bidrag till samlingen :) Du är bäst!!! / Olivia
Väl hemma tempade jag igen och då hade hon bara 37.7 med alvedon i kroppen. Hon var lite slö och sådär matt som man är när man håller på att bli sjuk. Vid 23-tiden tempade jag henne innan jag gick och lade mig... 39.9!!! Woooopsie daysieeee... I med en alvedon till och som tur var somnade hon om.

Nu på morgonen tempades hon igen och nu hade hon "bara" 39.1... Så jag får helt enkelt vara hemma och titta på en hel hög med barnfilmer idag :) Lilla pluttan...
Igår blev hon otroligt glad för Peter hade med sig en liten present till henne...
Slottet som mormor gav henne, det både blinkar och låter :)
Ett litet set med My little Pony Mermaids :) Så nu har hon ställt upp allting på bänken under tv:n...Så hon kan både titta på film och leka med sina ponies :)

Appropå Rubys hamstersymptom så läste jag lite på nätet.... Ingen bra idé, fy sjutton vilka läskiga bilder och vilken skrämselartikel jag hittade... Det kunde vara dödligt osv... Hjäääälp... Men det är tur att jag har koll på henne. Får tempa henne idag oxå så jag har koll på vad som händer. Sen ska jag vara uppmärksam på om hon hostar eller blir snorig...eller i värsta fall, blöder från näsborrarna :( I vilket fall kan detta uppkomma bl a av att äta kort gräs eller med en infektion... Japp båda kriterierna uppfyller hon... Om hon visar något liten försämring så får veterinären skynda sig ut till stallet...
Vi måste åka ut en sväng sedan för att mocka och fixa mat, sen kommer hovslagaren och ska fixa hennes fötter oxå :) Så nu är hennes 3-års service snart avklarad :) Nu ska hon bara äta upp sig, bli OK i halsen och helt enkelt bara bli fit for fight igen så ska vi börja jobba på resten :)

Ha en bra dag därute, jag ska titta på tecknad film och rätta lite engelskaläxor här hemma i soffan :)

Peter, tack för besöket och Olivias present, det räddade hennes dag tror jag :) Sen var det fantastikt trevligt att få sitta och skvallra lite igår... Och givetvis... Tack för att du tvingade mig att titta på riktig skräptv... Hahahhahaha... Kungarna från.... Shit vilka idioter :) Men underhållande...