17 mars 2011

3 1/2 timme... 3 1/2 minut...

Ja i tisdags så hade min fantastiska häst liiiiite issues med att bli infångad i hagen... Nåväl tänkte jag det är väl dags att ta den diskussionen.
Hur man diskuterar med en häst är inte helt enkelt men det handlar mycket om att bete sig som ett gammalt sto i en hästflock, alltså en surkärring....hehehe... och det är något jag övat på mycket :)
Alltså konceptet är att driva iväg Ruby tills dess att hon visar underkastelse. Detta gör hon genom att sänka huvudet och samtidigt tugga... Konstigt? Japp, hästar är konstiga :) För att man som människa ska klara av detta är det bra om utrymmet är begränsat...
I mitt fall var det en hage på ca 60 x 60 meter... Lite stort då ett idealmått för en rundcorall typ är 20 m i diameter... Men nöden har ingen lag och detta var vad jag hade att jobba med...

Om man säger så här, att hon kommer aldrig att sluta jobba eller ge sig inne på tävlingsbanan... Det tog ca 3 1/2 timme innan hon till sist gav med sig och kom fram till mig!!! Jag var vid det laget helt genomfrusen för inte hade jag räknat med att stå typ still i en blåsig hage en hel kväll... Men jag vann :)

Återigen kan jag ju bara konstatera att när hon och jag är ett team kommer jag ha en häst av absolut toppklass :) Men jag kommer verkligen få jobba för det... Inte så att hon är dum...hahaha... det tyckte nog de andra hästarna när hon bara tvärvägrade att komma till mig och få gå in i stallet... men hon har Stamina till tusen.
Helt ärligt var hon stundtals väldigt billig i tisdags och jag funderade lite på vilken fantastisk fäll hon skulle kunna bli framför den öppna spisen :)

Igår onsdag så gjorde jag ingen sak av det utan vi släppte in alla hästar samtidigt och hon fick gå rakt in i boxen...

Men idag var det eldprov... Jag gick ut i hagen och icke sa hon och började gå iväg... Ok, tänkte jag släppte in de andra två hästarna, förberedde mig för en lååång kväll med varm jacka och varma vantar :) Stängde hagen och började driva iväg henne... Efter två varv i vart håll sänkte hon huvudet och började tugga... Jag vände mig ifrån henne och... Hon knatade rakt fram till mig :) Jag fick klappa henne och kunde lugnt klä på grimskaftet... över huvudet... Wiiiiiii!!! Det tog 3 1/2 minut...

Med andra ord var det väl investerade timmar i tisdags :)

Jag ledde glatt in henne och dagen slutade med ett trevligt ridpass på banan :) Nu är vi redo för helgen!!!

Här är ett klipp på en så kallad Join up... Alltså att driva iväg hästen för att den ska vilja komma... Omvänd psykologi... eller är det kanske just därför det funkar så bra :)



Ha en underbar kväll därute!!!