20 maj 2011

Sixpack...

Har under en tid haft en intressant diskussion med Per angående ett inlägg han håller på att skriva till sin blogg... och känner att jag måste göra en spinoff på delar av det... Jag tänker inte förstöra nöjet med att avslöja för mycket vad det kommer handla om förutom att jag som sagt tänker plocka upp en liten detalj som jag själv har funderat mycket kring :)

Nämligen hästens sixpack... eller bukmuskulatur...

Genom åren har jag hört massor om att man måste stärka hästens ryggmuskulatur och bakdelsmuskulatur... Övningar som främjar detta och som lösgör framändan av hästen... Men ju mer jag funderar på det så blir det ju mer och mer uppenbart... Det är ju faktiskt hästens bukmuskulatur vi vill stärka. Visst hästen bär oss på ryggen och dessutom på en av de svagaste delarna av densamma. Därför måste ju ryggen lyftas för att inte ryggraden och alla ligamenten skall ta skada av att få en klump med människa på sig... Vad lyfter då ryggen?

När jag läste massage för hundar och hästar på Axelssons så pratade vi mycket om extraherade och kontraherade muskler, alltså om en muskel sträcks ut måste en annan muskel dras ihop för att kompensera... Lite tycker jag att det är fel att säga att hästen jobbar med sina ryggmuskler när vi rider... För egentligen vill vi ju att dessa muskler skall verka fjädrande och vara mjuka inte hårda och spända... Så alltså vill vi att dessa muskler skall vara extraherade... hehehe... dessutom går ju den så passande namngivna muskeln den långa ryggsträckarmuskeln där oxå... Visst ryggmuskulaturen måste jobba och kommer att vara aktiv vid rätt ryggverksamhet men detta kommer ju inte funka om inte hästen har hjälp av en kompenserande muskelgrupp.... Tada.... nämligen rectus abdominus och Obliquus Externus Abdominis, de raka och snea magmusklerna...

Bilden till vänster är inte på en häst men den tydliggör ju verkligen vilka muskler jag pratar om :)

Under alla år i skolan och när jag tränat olika sporter så har jag fått göra situps... I många olika former men kontentan har alltid varit densamma... För att stärka upp ryggen måste magmusklerna vara starka. I ridningen pratar man ofta om sin korsett och att det är just bukmuskulaturen som gör att ryttaren kan sitta i balans och rida hästen med sätet... Eller få kraften bakifrån och framåt... hehehe... lite som samling bakifrån... Alla som idrottar tränar sina magmuskler just för att ryggen och bakdelsmuskulaturen skall kunna utnyttjas till max.

Visst det går kanske inte att översätta direkt till hästen då den går på fyra ben medans vi tvåbeningar har mer behov av att stabilisera upp våra gängliga kroppar men principen är ju detsamma... för att kunna sträcka ut och använda rygg och bakdelen behöver vi support av vår mage :)

Här är en skiss på hästens muskelgrupper och ni kan titta närmare på muskelgrupperna 49 och 50...
Detta hittade jag om deras funktion efter en übersnabb sökning på nätet :)

49: Hjälper de sneda bukmusklerna. Böjer f.a. bröst och länd. Böjer sacralleden i korset. 
50: Fixerar ryggkotpelaren. Framåtför den ventrala delen av bäcken och humerus. Böjer bålen ventralt. 

Hmmmmm... så att... om bukmuskulaturen drar ihop sig så böjs bl a bäckenet och sacralleden och dessutom för fram bäckenet och humerus alltså skjuter på bakdelen och lyfter bogarna....
Varför pratar man då inte så ofta om dessa muskler hos hästen? Varför fokuserar man på rygg, länd och bakben? När kanske en stor bov i dramat är just att hästen har dåligt utvecklad bukmuskulatur... 

Och den viktigaste frågan av alla... Hur fasen får man en häst att göra situps?

Svaret är lika självklart som totalt förvirrande :) Nämligen sidvärtes rörelser och skolor... Om man tittar på skissen på hästen så ser man att bukmuskulaturen ligger lite ut på sidan istället som på en människa precis mitt på magen. Alltså när vi ber hästen böja sig sidvärtes så ber vi bukmuskulaturen att dra ihop repektive sträcka ut sig... Därför är det ju såååååååå viktigt att detta funkar innan vi ber om mer samling eller mer ryggverksamhet... Har hästen inte stödet i buken kommer den inte orka några längre stunder att lyfta upp sadel och ryttare för att kunna jobba rätt och avslappnat... 

Detta kanske är solkklart för er alla därute men först nu på senare tid har polletten trillat ner hos mig... Varför jag egentligen gör alla skolor och sidvärtes rörelser med min häst... Visst det är ju coolt att kunna dansa fram på en mjukgjord häst och flasha runt med bakdel och framdel åt olika håll med bara pyttesmå hjälper... men helt ärligt inte förrän jag faktiskt började fundera på vad vilka muskler gjorde vad så förstår jag vikten av detta och varför jag och Ruban skall traggla runt i detta :) 

För att kunna göra 25 meters slidestop, spinna snabbare än en trombon, vända innan kossan hunnit fatta att vi vänt, aldrig tappa kossan, starta alla rörelser bakifrån och fram, piaffa och passaga, göra levad och caprioller samt göra tempoväxlingar så det bara dånar i banan :) Men framförallt för att Ruby skall hålla länge så vi har många år på oss att dansa tillsammans :)

Ha en underbar dag därute det kommer jag att ha :)