26 juni 2015

Det finns där...

Häromdagen tog jag en sväng upp till ridbanan med herr B. Jag har tyckt att han de senaste dagarna börjat skritta mycket bättre och tar ut steget mer så nu tänkte jag att det var dags för en check igen.

Det tar ca 15 minuter att skritta dit och det är ju en förträfflig uppvärmning.
Jag satt och red skänkelvikningar diagonalt i skritt och trav ca 10 minuter, även om det var stelt i början kändes det som att mer och mer kommer loss och i slutet så flöt han faktiskt ganska jämn igenom rörelsen åt båda hållen.
Efter detta bad jag om galopp och gjorde några fattningar tills kvalitén var typ där jag vet att den ska vara... Får väl visa lite hänsyn till jättemuminmagen samt att han ju inte har gått något på länge. Här kändes det ganska väl hur omusklad han är och hur mycket man behöver hålla om honom för att han inte ska bara springa... men med lite övertydlighet så balanserade han upp sig riktigt bra och återigen... det finns där, kvalitén och viljan att jobba... Jag brydde mig inte så himla mycket om formen utan mer att han balanserar upp sig korrekt, han orkar inte riktigt än men han är mycket starkare nu än första passet för typ 3 veckor sen. Ett par gånger tappade han bakdelen och jag kommer inte ihåg honom som speciellt snubblig
Nöjd Bosse :)
men detta känns mer som styrkebrist än att det skulle vara något fel.
Jag bad om galoppbyte och hör och häpna... Herr B lyckades och framförallt orkade då göra ett litet sketet bocksprång... hahahaha... så, så jäkla ont har han inte...
Vi körde några byten till och även här så höjdes kvalitén på dem till helt ok för att vara just nu. Jobbade kanske 5 minuter i galopp och bad sen om ett stopp... Nja, här är det en bit kvar.
Det är bara att fortsätta gymnastisera, bygga upp och stretcha ut.
Som absolut sista grej bad jag om spinn... och här blev jag glatt överraskad, centrerade fina spinnar åt båda hållen. Inte så snabba såklart men för några veckor sen orkade han inte plantera foten och trampa runt, det kändes oxå väldigt bra.
Sen skrittade vi hem igen :)

Summa summarum: Han är ju som jag sagt från början en otroligt välutbildad häst! Det känns och jag vet ju hur bra han var sist jag hade honom. Då var han ju mer igång och yngre så jag behövde inte ta samma hänsyn till igångsättningen som nu. Dock tror jag att det kommer ta tid, kanske längre än jag tror att få upp honom till en liknande nivå men så länge utvecklingen är positiv är det helt klart värt det.

Men framförallt!!! Herr B är nöjd!!! Han står och njuter av att ryktas och pillas med, han har börjat vakna i ridningen och är mycket mer med! Inte en enda gång sen han fick sin hink och pellets har ett öra åkt bak eller han har visat obehag vid sadlingen!!! Han vill ofta bli kliad i pannan istället :)
Han går och retar grannhingsten genom att flörta med "sina" två brudar :) Dock håller han sig på mattan och nöjer sig med några: höhöhöhöhö... och ibland ett tjut... Varpå brudarna brukar vända sig om och gå. Då ser han mest förvånad ut och lommar snällt efter.

Nåja, det är en bit kvar till höst och för varje dag känns det som han kliver ett steg framåt. Den absoluta mest kritiska perioden på första månaden har ju nu gått så man kan unna sig en liten lättnadens suck ;)

Ha en underbar dag därute, det ska jag!