20 maj 2012

Andra tävlingen i år...

Så var det dags igen. Tre veckors vila för ponnyn och en veckas ridning... kanske låter det som en ganska hafsig förberedelse för tävling och delvis håller jag med ;) Men två bonusveckor i USA kan ju ha den effekten...

Hur som helst så har vilan gjort henne gott tycker jag, det är många saker som fallit på plats och några saker som vi kommer få backa på ;)

Planen med dagens tävling var att rida två Trailklasser, en pleasure och två reiningar. Det är mycket jag vet men hon behöver koppla på alla små molekyler i hjärnan och inte bara gå reiningen då hon laddar lite väl mycket ;)

Tyvärr var det väldigt få startande så B-reiningen utgick, eller jag och Anneli som var de enda startande tyckte det var otroligt onödigt att släpa hit en veterinär för två tävlande i klassen ;)  Men Maggan B var snäll så vi fick rida mönstret utom tävlan men med hennes feedback :) Precis det jag och Ruban behöver... Sen var det samma sak i B-trailen bara jag och Anneli så vi tyckte det var onödigt att funktionärerna skulle bygga en bana enkom för våran skull...  Även B- Pleasuren blev tokig och det var tillslut bara jag som skulle rida, jag valde då att gå in i C-Pleasuren för att vi skulle bli några fler ekipage...

Tycker det är lite trist att det inte blev bättre uppslutning då vi ju är samma folk som tävlar mot varandra men det är lite nya mönster och banor på dessa nivåerna... Håller man sig på samma nivå jämt så kommer man aldrig vidare och som vanligt vad är det värsta som kan hända? Att rida fel? Diska sig eller misslyckas? Det är det som klubbtävlingarna är till för... att här få chansen att i goda vänners sällskap få prova sina vingar... inte på en större tävling där klasserna kostar minst det dubbla och massor med andra "experter" kollar på en :)
Nåja, det är ju upp till var och en men detta är så som jag ser det, på hemmaklubben kan man i lugn och ro testa på ;) Och sen ska jag erkänna att jag är mer än lovligt trött på mönster nr 12 och 13 ;)

Men tillbaka till den lockiga ponnyn ;) Då jag flyttade till C-Pleasuren fick jag lite brådis och ta av alla skydden... Hade tänkt börja med en reining... och sen rida fram lite... In på banan och jag bara kände hur hon laddade och väntade på galoppen.. Tokhäst... I bedömnings protokollet står det att jag höll hårt... hahahaha... det kan man säga... Hon laddade som om det vore upplopp på Jägersro och jag fick inte tillbaka henne något alls, funderar faktiskt på om hon blir mer stressad av att bara ridas runt i just  Pleasuren... Det är ju inte direkt något nöje att rida henne där heller ;) Vi lixom hamnar på innerspår och kör om typ alla... Ruby anser till 110% att Pleasure ÄR en tidsgren ;) Sen sitter jag och bråkar om att lufsa fram...

Vårt spektakel gav en 3:e plats av fyra startande tack vare att en häst fick ett avbrott i galoppen... Annars är jag helt övertygad om att vi hade sista platsen i ett starkt grepp :) Nåja, min tanke var att hon skulle få komma in på banan och se sig omkring men nästa gång ska jag nog skippa detta...

Sen var det dags för Reining och snabbt på med skydden. Jag fick till en nästan optimal framridning i mina ögon sett och hon kändes fin... Min plan var att rida samlat och lugnt, känna att jag hade henne mellan hand och skänkel och att hon svarade tillbaka... Förra gången gick hon ju iväg från mig och ville inte alls lyssna... En annan sak som jag måste öva på är att rida in... Hon börjar ladda så fort hon kommer in på banan och skritten eller traven blir minst sagt studsig... Även om den inte bedöms så ger den ju intrycket av att hon är spänd... Som vanligt är det dessa små detaljer som gör en enorm skillnad...
Det var mönster nr 11 och nu sken en sak väldigt tydligt igenom... Vi är inte klara med spinnen ;) Hon har ju i veckan börjat ta i och få upp fart men istället så slirar hon runt med bakdelen och trampar runt istället för att plantera sitt pivåben... Alltså 3 steg framåt och 2 tillbaka... Dock ska jag ge henne cred för att hon startade spinnen lätt och villigt :) Sen var det galoppvolter och som sagt jag sket i att rida de stora volterna snabbt utan ville ha henne samlad och fokuserad på mig.
Bytena fungerade över förväntan, i förrgår satt jag mest på skoj och bytte lite hit och dit och de satt bättre än jag väntat :) Skoj. Rundownsen funkade och även här lät jag henne gå kort och kontrollerat... Stoppen blev riktigt bra och även så hyffsade rollbacks... Ryggningen sådär, hon kunde ha svarat kvickare och med mer aktion... Men, men med tanke på att jag trodde jag skulle diska mig så är jag nöjd över att fått fullfölja ett helt mönster med några saker som jag trodde, Spinn som behöver mer och några saker som funkade bättre än jag trott. Men jag uppnådde det jag hade som mål, att ha henne under kontroll och inte låta henne försvinna iväg för mig och jag red bra ;)

Tre startande i klassen och Sofie fick bryta för att skola sin häst och Anneli... ja, hon måste lära sig räkna ;) Hade hon spunnit rätt antal varv så hade hon vunnit för fy satan vad hon och Lucky går nu... Men som sagt en lyckades rida rätt mönster och det var jag :) så jag vann över dem :) Hehehehehe.... Kommer nog inte hända särskilt ofta ;)

Sen var det dags för Olivia att tävla och det var bara ut och slita av skydd och även chapsen... Varmt och skönt idag :)
Hon red två Lead-Line klasser alltså där man som vuxen leder hästen med barnet på :)
Den första var en ren Lead-Line klass och hon fick rida Ruby, vi hade på Hackamoren då det ju finns en praktisk ledtygel i mecaten ;) Med i klassen var även Nellie på sin Casper och gissa vad som hände... De kom på delad första plats :)

Från förra tävlingen... har ingen bild...än :)
 Andra Lead-Linen var en Barrelrace och detta är det närmaste Ruby någonsin kommer komma denna gren för annars får jag nog en häst som aldrig mer kommer gå utan att lyfta... hehehe... men även här fick hon en delad första plats med Nellie och Casper...
Så duktiga tjejjorna var :)

Klassen efter var Trail:
Bro, grind, slalom mellan koner i jog, två galoppbommar på böjt spår, rygga mellan två bommar, och sen travbommar... En snabb men teknisk bana.

Bron gick bra och så även grinden, jog mellan koner som på räls och galoppfattningen var klockren... över första bommen och jag hinner tänka gott det här kan hon... slutar rida för en mikrosekund och då händer det som aldrig hänt förut... hon bryter av till trav... Hahahahaha... Jägersroupploppet var tydligen slut där och då :) Shit, tänker jag ger henne skänkel och fattar galopp igen... över bommen men nu fick jag inte tillbaka henne... och vägen till ryggningen blev därefter... skit ;) Nåja hon ryggade riktigt bra och tog travbommarna oxå med flyt... Men i det duktiga sällskapet räcker det inte långt om man får ett avbrott i galoppen... och jag fick en hedrande femte placering av fem möjliga :) Men det är skoj att rida trail och det tycker även Ruby så detta är en av de klasserna som jag faktiskt tänker rida när tillfälle ges :) Kanske skulle öva lite på att släpa saker och ting och kasta mitt rep så kan vi starta i Ranchtrail oxå...hmmmm... får nog fundera på det lite mer :)

Sen var tävlingen egentligen över men snälla Maggan stannade kvar och gav mig och Anneli feedback på mönster nr 2... Jag fick samma kritik och som sagt mer jobb på spinnen och snabbare ut i rollbacken... Undertempo... ja det vet jag om ;) Men annars tyckte hon det såg bra ut... och det är skoj att höra... Jag känner att vi är på rätt väg och som jag sagt innan detta är året av erfarenheter och diskvalifikationer :) Alltså skolning av min underbara lockiga lilla ponny :)

Nu fick jag precis proppen till FunRun den 16 juni och jag har redan siktat in mig på tre klasser :) Tjohoooooo!!!

Det är bara att fortsätta träna och ladda om... Rider jag lika jäkla bra och noga som jag gjort denna vecka... Två pass med Anneli och då jäklar red vi och det tycker jag redan givit resultat :) Ja då är vi en bra bit på väg...

Den här veckan har jag höjt ribban och jag vet att jag har en mycket högre lägstanivå än jag trott... Så nu är det bara att fortsätta framåt ;)

Har inga bilder idag men jag vet att det filmades lite så jag ska försöka få tag på ritterna i veckan och lägga upp dem :)

Ha en underbar kväll därute det ska jag :)