2 okt. 2011

Låg uppdatering och hoppsan, skoningstankar blidde det visst...

Japp det verkar som om dagarna bara flyger förbi och jag inte hinner med ett endaste litet blogginlägg :)
Mycket saker händer i mitt liv just nu och det mesta verkar lite kaotiskt... Fast mest inte alls på ett negativt sätt... måste bara hinna med själv.

Jag har fått ett nytt jobb, eller ja, en deltidstjänst fram till jul, det är riktigt spännande då det är inom resursskolan... Alltså jag kommer få möjligheten att se de kids som behöver andra lösningar från deras perspektiv. I vanliga skolan är det ju allt som oftast dessa som blir satta åt sidan för att man helt enkelt inte har den tid eller de resurser som behövs. Jag tycker det ska bli spännande och lite pirrigt... Vet inte än vart det ska leda men känner att det är skoj med en utmaning och detta är verkligen ett oskrivet blad :)

Jag har ju tagit beslutet att faktiskt ställa upp i WRAS-SM... Det blir start i tre klasser, Pleasure, Reining och Cowhorse Limited. Jag tror inte vi har en chans på medaljer men givetvis kommer jag rida så väl jag någonsin kan och se till att Ruban är så väl förberedd som det går på den tiden som är kvar ;)

Hur som helst ser jag det som ett bra tillfälle att skaffa oss en god tävlingserfarenhet inför nästa säsong... Då har jag lite andra planer :)

Jag har ingen Pleasure häst... eller hon har bra gångarter och dessa tänker jag inte förstöra :) Dock så har hon inte riktigt styrkan att gå så samlat som hon skulle behöva för att ha en chans... hehehe... hon skjuter ju på i varje steg och helt ärligt så tycker jag det är viktigare för framtida cowhorse så hon hinner ikapp kossorna :)

I Cowhorsen är det vår absolut första start någonsin och jag har ingen som helst aning om hur hon kommer reagera... Ett absolut wildcard men om hon bara tar tag i kossan så är jag helt nöjd :)

Reining... Ska jag vara helt realistisk är vi inte där än, vi har inte stoppen och vi har väl inte riktig den Power som skulle behövas... Sen vill jag ju att hon ska hålla länge och just därför är vi inte färdiga än... Det jag nu kommer skriva om har Per fått mig att tänka på... och jag och Anneli har stött och blött denna frågan i nästan två års tid nu... Detta är väl min slutplädering på dessa tankar :)

Jag har sen länge beslutat att inte använda plates på henne... alls... detta för att i min värld är stoppen en för liten del i ridningen för att riskera vartenda annat steg... Missförstå mig rätt...
Jag slänger in två bilder som nog förklarar lite mer...
Stulen bild härifrån

Första bilden är en vanlig skoning med en vanlig sko... Skon följer hästens hov och ger en yta att gå på runt om där slitytan är störst...

Samtidigt är skon smal nog att inte förstöra greppet som skon ger hästen i sina rörelser... Lätt kan man säga att ju smalare en sko är och ju djupare sömrännan är desto mer grepp ger skon. Detta är ju bra när hästen skall accelerera, vända och skjuta ifrån... En kapplöpningssko är dessutom av aluminum och med en extra greppklack framme i tån, allt för att ge maximalt grepp i rörelser framåt. Ni som är hästmänniskor vet ju redan om allt det här och givetvis väljer ni oxå en utbildat hovslagare som vet allt det här... Jag har under mina år insett en av få absoluta sanningar inom hästeriet...
Inga fötter, ingen häst...

Bild stulen härifrån.
Nu till Platesen... som ni ser är de mycket bredare och istortsett helt släta... Detta gör att hästen i sina stopp kommer glida uppe på materialet. Visst, superbra när man ska slida 8 meter... men i vartenda annat steg så kommer skon inte ge det grepp som en häst normalt har barfota eller med "vanliga" skor...

Detta innebär att i vartenda steg hästen tar kommer den få överkompensera sin glidfas... Ja, en häst ska ha en viss glidfas i sina rörelser att hämma den innebär oxå slitage och skaderisker... Men att ständigt rida med överdriven halka... tänk er att gå på isgator som bara delvis är sandade... Japp, precis som en vanlig vinter här i Sverige ;)

I ridningen lägger jag kanske 1% på att stoppa... Resten av tiden vill jag ju att Ruby skall skjuta på bakifrån och kunna vara explosiv i sina rörelser...

I Western har vi en trend som inte är alltför skoj... Hästar som inte håller, hästar som vid tre års ålder är "helt klara"... Få i Sverige kan skryta om att ha en häst som är pigg och glad som tonåring... Dressyrhästar brukar nå sin topp som 12 år och äldre...
Nä jag ska inte snöa in på detta resonemang... Igen :)

Men, saken är att jag tror att platesen faktiskt är en stor bov i dramat... Hästarna går och överkompenserar vartenda steg de tar, man kan se i videoklipp hur de i reiningen mer eller mindre halkar fram i galoppen och för att inte tala om när de ska rygga så klarar de nästan inte av detta för bakhovarna får inget grepp...

Ruby har redan nu så lätt för att sätta under sig och i ryggningen är det ofta som hon trampar på sig själv för att hon inte hinner undan med bakbenen... Att då slänga på plates vore nog helt ödesdigert för henne och jag tror att hon inte kommer vilja rygga alls tillslut....

Hon är ju även en natural stopper och även här tror jag att hon kommer bli rädd om det blir för mycket glid innan hon orkar hålla emot... och den dagen hon kan hålla emot... då kommer inte platesen behövas längre :)

Bild stulen här.
Dock har jag valt en annan lösning på skor då jag ju vill ge henne förutsättningarna att kunna glida lite... De kallas Poorman plates, tack Per även här, vilka är en vanlig ganska slät baksko som bankats ut bredare i tån och tåriktats för att ge mindre motstånd ni kan se på bilden vad jag menar med tåriktad... alltså skon ger mindre friktion i stoppen för att kanten inte är så skarp.
Dessutom så har insidan av trakterna fasats av så att underlaget lättare kan försvinna bort bakåt...

Nu har väl vädret inte gjort att banan hemma är lättslidad... men detta känns som en sko anpassad för ändamålet... Kanske kommer jag med detta stöta mig med resten av westernfolket men helt ärligt... Det skiter jag i...

Jag tror att många hästar skulle hålla mycket längre om de inte gick med plates utan lärde sig stoppa korrekt... Här är ett inlägg från Per som tar upp detta... Hur man bygger upp stoppen :)

Hur som helst, Ruby är kanonfin och har kraft och ork som bara den... Vi jobbar fortfarande på bytena men nu sitter höger-vänsterbytet och det andra är på gång... Hon stoppar korrekt och väl samlad, hon spinner hyfsat korrekt även om det kommer komma fart inom ett par år :)  Hon är tydlig i sina tempoväxlingar och alla förbenade öppnor, slutor, kontraställningar, ryggningar på volt och övriga mjukgörande rörelser börjar ge resultat :)

Hon får dessutom en kur från Pavo med Muscle Builder och Muscle Care här kan ni läsa mer på sida 43 som komplement till ett av de bästa tillskotten jag hört talas om Equi Jewel det är helt klart detta som gjort att Ruby är så fin i hullet nu som hon är... allt för att vara så väl förberedd som det bara går :)

Nä, jag är inte så orolig eller nervös över att rida SM... Det är inte som vanliga SM utan man åker helt enkelt dit, kvalar på fredag eller lördag och om man går vidare rider final på lördag eller söndag...

Jag kommer rida Pleasure och Cowhorse Limited på fredagen och Reiningen på lördagen...

Mer info om SM:et finns här under SM 2011 ute i högerkolumnen, och det går på Axvall i Skara...
Jag tycker faktiskt att det ska riktigt skoj att åka dit och hoppas verkligen att det kommer bli en positiv upplevelse för oss båda men framförallt för Ruby... Fast det är ju min uppgift att se till att det blir så :)

Nä, nu är det dags för mig att gå och lägga mig... Imorgon väntar en ny arbetsdag... fast jag är nog hopplöst i min hästbubbla just nu... stackars kollegor ;)

Ha det bäst därute :)