8 dec. 2014

Det där med unghästar...

Nu i december har jag åtagit mig ett litet projekt :) Eller ja, litet han väger nog en 450kg... men han är väldans trevlig. Jag har fått förmånen med att hjälpa till att rida in/till en 4-årig quarterpojke. Billy som han heter är inriden men inte riden på ett tag och Wille som inte haft honom så länge ville ha hjälp att komma igång med honom igen. Jag tycker det är väldigt klokt att ta hjälp så att både häst och ryttare får en bra start tillsammans. I mina ögon är Billy insutten men kan inte speciellt mycket, han har nu efter några pass börjat fatta det där med tyglar och vad bosalen är till för :)

Billy nöjd efter lördagens ridpass...
Jag hade glömt hur skoj det är med unghästar och hur fort det går när man får med sig dem in i Flow. Poletterna bara trillar ner på löpande band och man kan se hur nöjda de är när de förstår och får beröm. Billy är en riktig kelgris och älskar att man kliar, klappar och berömmer, värdefulla verktyg när man ska gå från unghäst till ridhäst. Han gillar godis med så det finns många olika sätt att kunna berömma bra beteenden och försök till att göra rätt. I det stora hela en väldigt okomplicerad och godmodig herre, precis som jag tycker om dem och som jag blivit van vid när man nu är quarterifierad ;)
Då Wille bor en bit iväg så var det lättast att Billy fick flytta in i Rubys stall under december så jag ska kunna jobba med honom ordentligt och nu på onsdag så kommer Wille och ska få se vad första veckan har gett för resultat. Det ska bli enormt spännande och se vad han tycker för jag tycker det är stor skillnad bara på den här veckan. Dessutom ska Wille få rida Rubs så han får känna vad han har att se fram emot när Billy om några år är klar. Jag tycker det ska bli sjukt spännande att få följa dessa två sen på deras resa, jag tror det kan bli väldigt bra. Trevlig är även att vi ju kommer träna en hel del kossor tillsammans så jag hoppas kunna dela med mig till Wille och Billy så mycket de orkar och vill lyssna på mig.

Med det här projektet så förstod jag något jag inte gjort förut, glädjen i att förhoppningsvis kunna bidra med min kunskap och erfarenhet till både häst och ryttare för att de tillsammans ska funka. Jag kan förstå tjusningen i att då vara tränare och se hur de ekipage man tränar växer och utvecklas. Dessutom så är det väldigt skoj att känna att jag kan faktiskt ge tillbaka i form av en lite mer utbildad häst till Wille. Inte för att det blir storverk på en månad men det blir en bra start för båda tycker jag, Billy blir riden av någon som är tydlig och vet var jag vill och under tiden får Wille både rida Ruban som kan mer, samt att han och Billy kommer få börja tillsammans under min övervakning :)

Och det är ju det här jag tycker är så himla roligt att hjälpa mina vänner framåt!!!

Ha en fantastisk dag därute i cyberrymden, det ska jag.