26 jan. 2013

Ett "ödesdigert" sammangående...

Jag har hållit mig ganska osynlig i diskussionen angående om WRAS skall gå med i Sv RF. Detta av flera anledningar men den största är att jag velat analysera i lugn och ro själv först.
Personligen har jag förespråkat ett sammangående i flera år för fördelarnas skull, tillgång till anläggningar, utbildningar för tränare, kommunala pengar som kan satsas i klubbarna och möjligheten att få bidrag till tävlandet. Jag såg framför mig hur man på EN licens och ETT medlemsskap kan tävla i allt från dressyr till Cowhorse... Ett gemensamt regelverk men med specialregler för de olika grenarna, såsom TR ser ut idag, att Western får högre status och att alla gagnas av det enorma hästkunnande som finns inom Sv RF. Ta del av alla fantastiska utbildningar som finns för ryttare, tränare, funktionärer och alla runt omkring hästeriet.

Visst såg jag oxå en del stötestenar i dagens regelverk men genom att gå med i Sv RF kommer det finnas representanter från Westernsverige och därigenom kan vi påverka hur TR skall se ut i framtiden. Ett sammangående av detta slag kommer inte någonsin gå smärtfritt men nu känns det som om diskussionerna mer är prestige än att se det objektivt. Jag är ju likadan... pilla för fasen inte på min hatt ;)

Olivia och Rubs på KLRK...
Men ibland besitter jag den goda egenskapen att kunna ställa mig utanför och försöka se en helhetsbild utan att påverkas av jeans, skitiga boots och en kosseponny.
Rent objektivt så är det rent krasst att är man inte med i klubben kan man heller inte påverka... Frågan är bara om man vill vara med i klubben? Är fördelarna så stora att de är värda att ge avkall på andra saker? Kan vi påverka det som är befintligt till att bli, i våra ögon bättre? Jag tycker nog att vi behövs hos Sv RF så att alla tokerier som håller på att utvecklas får motvikt, att ha hysteriska hästar på tävlingar men att kunna skylla på att de är lite "hingstiga" eller att de är så "taggade" så de inte går at leda... I mina ögon är detta rent Bullshit... Uppfostra hästen!!!
Ibland känns det som om reglerna gått till absurdum inom SvRF, istället för att ta tag i problemet gör man en ny regel, detta är inte bra tycker jag.

Samtidigt tycker jag att det är många i westernsporten som verkligen hade haft nytta av den gedigna hästkunskap som finns inom SvRF, många bra nybörjarkurser i exempelvis... hmmm... ridning ;)

Kanske är jag något färgad då jag själv är en crossover och tyckte att många saker var spretiga och himla krångliga när jag gick över till western... men samtidigt är det ju många saker som gjorde att jag valde att lämna den klassiska världen ;)

Det jag är mest förvånad över är hur fort detta kom till, bara i höstas stod jag och pratade med en klubbkamrat och då fick jag intrycket att detta sammangåendet skulle ta år... Jag tycker inte att tiden är tillräcklig för att var och en ska kunna skaffa sig en rättvis bild om vad det kan innebära och det känns inte heller som om förtroendet för de som ska representera WRAS i den här frågan är stort...

Nä, jag tycker nog att det skulle gå ut en inbjudan till alla klubbar från WRAS där varje klubb kan skicka en representant för att jobba med denna frågan, i dagsläget ska det finnas ca 40 klubbar i Sverige men ändå.... Och tiden måste förlängas, det finns nog få som idag har en bra helhetsbild över ett sammangående... Annars blir det nog inte alls bra...

 Idag är det westerngala på Chappen, många kommer vara där och förhoppningsvis kommer diskussionerna leda framåt mot ett bra beslut om ett sammangående eller inte...

Kanske är det bästa att ha det delat då kan man som jag gjort vara med i båda delarna och plocka russinen ur kakan :)

Nä nu ska jag sluta älta här och göra något konstruktivt som att rida kanske ;)

Ha en underbar dag därute det ska jag!!!