10 nov. 2011

Rätt utrustning...

När man kommer upp på en viss nivå i ridningen kan man börja känna att utrustningen ibland inte funkar...

Just nu har jag insett att jag har ett sporrproblem ;) Sen jag satte på en bakgjord på min sadel så verkar min längd på ben i kombination med sporren vara helt perfekt för att trassla in sig i spännet till bakgjorden... Inte ett dugg frustrerande när man försöker ge snabba och korrekta hjälper, dessutom blir Ruby så jävla sur när jag är där och fipplar... hahaha... å andra sidan förstår jag henne helt och fullt för jag blir jäkligt irriterad när hjälpen inte blir så exakt som jag ville.

Det låter kanske konstigt iochmed att bakgjorden sitter längre bak men vissa hjälper är ju just, precis, exakt där... Men jag har hittat, tack Per, en sporre som förmodligen kommer underlätta och ge rätt hjälp på rätt ställe. Det blev en Les Vogt sporre som är lite svängd in mot hästen, detta gör att den är snabbare och mer exakt. Vi får väl se om den passar oss ;)

Performance Spur-Men or Ladies, German Silver Hand Engraved. Raised 2" shank turned in 1/4" with 6 point rowel makes this spur special to riders needing a quick, aggressive spur; for long-legged riders and/or riders having problems making spur contact.

Och innan någon går i taket över att den beskrivs som aggressive så måste jag bara förtydliga att sporren eller för den delen bettet aldrig är skarpare än den som använder den... ;)



Här är Les egna beskrivning av den...

Det där med sporrar brukar ju annars vara en het potatis i ridsammanhang... hehehehe.... ska man eller ska man inte ha det... Behöver man verkligen sporrar om hästen är korrekt utbildad?

Jag vill nog säga både ja och nej. Nej för att hästen har lärt sig rätt hjälper och kan svara på dem utan hjälpmedel :)
Ja, för att ju mer utbildad hästen blir desto finare hjälper vill man använda... eller jag som är lat vill göra och störa så lite som möjligt... då blir sporren en förlängning och en förfining av hälen. Skänkeln sitter enligt mig fortfarande i vaden. Men när det gäller hälen så har man en hel massa kommandon som den utför och ju fler kommandon man lär hästen desto fler tangenter har man att trycka på... Avståndet mellan dessa blir ju mindre ju fler som funkar... och ja... testa att använda hakan för att skriva ert namn på tangentborden... Kanske går det men då går det långsamt... fast oftast blir det en himla massa stavfel :)

Sen kan man ibland behöva förklara eller påminna för hästen lite tydligare om vad det faktiskt var den skulle utföra...  Speciellt i tävlingssammanhang då det finns hur mycket som helst som stör i miljön runtomkring. Därmed  inte sagt att man alltid ska rida med sporrar eller att de skall användas på ett brutalt sätt... Men det förstod ni ju ändå ;)

Så förutom att den borde göra hjälperna finare, snabbare och mer exakta så är den sjuuuuukt snygg... som typ alla Les Vogt grejjor är...

Ha en bra dag därute... Det ska jag ha :)