25 mars 2011

Hos tandis...

Igår var det dags för ett besök hon veterinär/tandläkare Linda Dunbäck med Ruby. Hon har lite problem med att tugga hö och nu de senaste veckorna har hon gått ner lite i vikt igen. Hon är sen med sin tandfällning av de sk P3:orna... Alltså de andra kindtänderna... Så Linda var tvungen att plocka ut delar av mjölktänderna som inte lossnat än.
Problemet är att om man plockar mjölktänder för tidigt kan man skada tanden under, den kan bli dålig i kvalitén men i Rubys fall är det frågan om inte de gamla mjölktänderna hindrar den nya permanenta tanden från att utvecklas.

Dessutom finns det ytterligare ett stort och ett "pågång" problem i munnen på henne... P4:orna växer inte rakt upp utan lutar utåt mot kinden, ganska kraftigt och detta gör att hon har svårt att tugga korrekt, hon maler bara runt höet i munnen och spottar ut små högar, det ser ut som om hon idisslar. Hon får sår i kinden av tänderna då de skaver och att tänderna nu inverkar negativt M3:orna som är permanenta tänder att börja luta sig inåt istället... Suuuck... Hästtänder måste ligga dikt an mot varandra annars bildas det håligheter emellan tänderna och där samlas givetvis massa foderrester...
 Riktigt äckligt plus att det ger tänder och tandkött inflammationer...

När det gäller Ruby är hon ett speciellt fall och våra funderingar är lite om vad som är hönan och vad som är ägget... Alltså hon kan inte äta ordentligt vilket gör att hon inte har energi nog i kroppen att utvecklas korrekt... Är det näringsbrist som gör att hon inte tappar sina tänder och är sen eller är det sena tänder som ställer till maten?

Som det är nu är planen följande, jag var hos Linda den 6 december och hon hade hoppats att det skulle skett mer förändringar åt det positiva hållet i munnen men det har det inte. Igår tog vi som sagt resterna av P3 i båda tandraderna i överkäken så nu är alla P2:or och P3:or klara... Om sex veckor skall jag tillbaka och då finns det några alternativ för P4:orna som börjat stöka till det mer...
Här ser ni tanden i vänster nedre käke som spökar den på högersidan är ännu värre...   

Vänster överkäke innan "Operationen"

  
Höger överkäke efter "Operation plocka ut överblivna tandkappor".
1: Hon har tappat dem :) Detta vore det bästa men tyvärr inte så troligt...
2: De är lösa och vi kan plocka bort dem med milt våld... Inte heller så troligt då hon ju är dokumenterat sen med sina tänder.
3:Slipa ner dem så att de inte är förankrade med M3:orna och stör dessa plus slipa dem så mycket att de inte används i tuggandet alls. Genom detta så finns de bara där för att skydda och låta den permanenta tanden utvecklas i lugn och ro.
4: Dra ut dem... Inget egentligt alternativ då det kan ställa till mer skada än nytta men som sista utväg om hon inte kan äta ordentligt...

Dessutom har jag fått Metacam till henne nu i 7 dagar, detta är antinflammatoriskt och smärtstillande, för att se om hon kommer igång med sitt tuggande. När denna kur är slut skall jag oxå testa matolja (Vegetabilisk sådan) för att ge henne en extraskjuts med fett så hon går upp i vikt... och förhoppningsvis så kommer alla dessa processer igång att fälla tänder osv.

En sak har jag lärt mig med detta... Jag ska aldrig klaga på en tjock häst, den går att rida ner i vikt... men detta, ja detta är såååå mycket värre :( Framförallt när jag ser att hon försöker och försöker äta men inte kan... blääääää... Det gör ont i mitt hjärta.

Som grädde på moset är ju min lilla prinsessa en riktigt kräsen liten ponny och det är inte alltför lätt att locka henne med mat... te x så testade jag att bara ge henne krossat korn... men Nope!!! då åt hon inte alls... Samma sak när jag gav henne hackad lucern, det finns två sorter och jag lyckades köpa fel sort en gång... Hon tvärvägrade att ens smaka :) bara luktade och rynkade på nosen...hehehehehe... Så jag får se om det ens är möjligt att få i henne olja :)


Håhåjaja... Det blidde visst nästan en hel uppsats om tänder...hehehe...

Nåja det är varmt och skönt ute idag med och förhoppningsvis håller våren i sig nu :)
Ha en bra dag därute...