25 sep. 2011

Tävlingsklädd...

Jag har funderat på detta inlägget en längre tid men inte riktigt fått fram hur jag vill skriva det... så jag gör som vanligt... Skriver utan att tänka efter före :)

Under mina år som hoppryttare var det alltid noga med hur man såg ut på tävling, det var knoppar, träns och sadel som matchade och var putsade, matchande benskydd, snyggt tävlingsschabrak... Nytvättad  och friserad häst... Det fanns lixom inte med på kartan att åka iväg med en skitig häst eller lortig utrustning.
När det kom till mig som ryttare så matchade jag mina stövlar, sporremmar och spö med sadeln, vita ridbyxor... gärna ett eller två par extra att byta till, ren och struken skjorta, ljusa tävlingshandskar och en kavaj och hjälm som var matchade...

Detta har hängt med över och anpassats till Western... visst jag har gjort en del tabbar och lärt mig på vägen men ändå... Tänket att alltid vara ren och snygg vid tävling finns där... På vardagarna i stallet är det väl skit sak samma om man går omkring med lite fläckiga jeans eller lite hästdreggel på västen :)
Men på tävling vill jag vara riktig jäkla snygg...hehehe... kan man inte vinna kan man iallafall vara snyggast :) Inte riktigt sant men det ligger ändå mycket i det.
Kommer man till en tävling med en välfriserad, glänsande häst, där utrustningen putsats och sadelfilten är matchad till övrig klädsel eller till hästen, har man vunnit en massa pluspoäng...

Inte så att man vinner om man rider fel mönster eller så men just det här att visa att man bryr sig om att det är just tävling och uppskattning över att få visa upp sig för domaren...

Jag har under dessa 2 1/2 åren byggt upp en liten men väl fungerande tävlingsgarderob... Jag kan förklara lite hur jag tänkt.

FunRun 2010 :)
Bosse (Clean my Boots): Cremello... och oftast med stoooora fläckar...hehehe... han gör allt för att inte vara cremevit :)
En ganska enkel färg att matcha och här var fältet väldigt fritt... blått, svart, rött... ja starka färger helt enkelt. Inte gult dock det gjorde att han såg skitig ut.

Här visste jag att det bara var under en begränsad tid så jag körde safe... Svart...
Svart hatt, svart skjorta, blåa jeans. Till honom, svarta skydd och svart filt, svart gjord...
Jag har valt att köpa enfärgade tunna vävda filtar som lätt kan bytas ut på tävling och en plain kvalitetspad under som även används till vardags. På dessa filtar jag jag kört iron-on BLING :)

Jag har inte lagt hur mycket pengar som helst på tävlingskläder/utrustning utan hellre tänkt smart i valet av grejjor till vardagen.

Till Ruby hade jag några funderingar och färger jag ville använda, hon är ju riktig röd fux, med inslag av guld. Till henne funkar det med kalla färger men även mjuka naturfärger... Jag tycker att när hon är så färgstark är det snyggt att jag inte är det så jag valde att gå i det beiga/bruna spåret... Dels för att mina boots är bruna och sen för att jag inte hittat ett par riktigt snygga svarta jeans... som inte kostar skjortan och sen för att beige till fux är grymt snyggt :)

Så, återigen, en snygg enfärgad beige Mayan wool filt som jag "blingat" (tack Mia på Larum för att du jagar filtar till mig... i precis rätt nyans) vita tävlingsskydd till frambenen, hon har ju tre vita ben så därför harmonierar det bättre än svarta skydd... Jo, inte praktiskt men väljer man kvalitetsskydd så är det bara att slänga in dem i tvättmaskinen och vips så är de som nya, jag har valt Classic Equine från Rocking B. Skidbootsen är i läder så de är bara att putsa, olja och så är de supersnygga, även de från Classic Equine. Sadeln är ju bara snygg och allt den kräver är lite puts då och då :) Jag har hittat ett riktigt snyggt träns och dessutom ett snyggt showbett... E-bay...hehehe... jag gillar att fynda :)
Jag och Anneli på Fun Run 2011... Anneli satsar på alltid helrätt svart :)

Till mig själv då; jo, jag har på vägen lärt mig lite hatt etikett... av Per Larsson :)... jag trodde jag var en matchande freak men jag har nog mött min överman...hehehe... nä men det är alltid kul när ekipaget är snyggt, tycker jag iallafall :) Tillbaka till hattetiketten... Enligt tradition så skall man bara bära svart hatt under en viss period, typ höst/vinter... En stråhatt skall bara bäras när det är riktigt varmt...Men en ljus filthatt är alltid rätt :) Jag som är alldeles för kass på att hålla massa datum i huvudet insåg ju att valet var givet... En ljus filthatt.

Nu behöver ingen annan bry sig ett dyft om dessa "hattregler" men jag är ju den tönt jag är så givetvis kommer jag reta mig på mig själv om jag inte håller mig till dresscoden :) Sen tycker jag fortfarande att det är görasketa snyggt med svarta hattar.

När det gäller skjorta valde jag en snygg rutig skjorta (roper) med beiga toner samt lite glittertrådar i, jag hade nämligen haft en jäkla röta och hittat ett par ljusbruna Chaps på Hööks... Chaps kan ju vara sjukt dyra och visst vill jag så småningom investera i ett par kvalitets, men just nu duger dessa gott. Mina gamla blåa jeans får hänga med, jag använder dem endast vid tävling... Mina boots (Dubble H) duger gott och jag har insett att de är både neutrala och snygga i sin enkla design... Dessutom har jag så svårt att hitta sköna skor, mina fötter får skavsår bara av att titta på nya skor...

Sen är det några detaljer som vuxit fram under åren och som jag tycker hör till min outfit och gör den till mig...
En snyggt knuten sidenscarf runt halsen, jag har fyra stycken, stark rosa, mörkröd, turkos och svart, men skulle lätt ha nytta av fyra till... Vill ha en vit, en brun, en mörkblå, en grå, en gräddfärgad en champangefärgad, en mörkgrön... hehehe... nä men jag tycker det är snyggt med denna lilla detalj där man kan bryta av med en helt annan färg och "hotta" upp utstyrseln med. Jag har gärna en konstblomma i min hårtofs i samma färg som scarfsen bara för att plocka upp den färgen igen...

Nu i helgen hade jag svart scarf och svart ros, detta för att jag skulle kunna använda svarta handskar när jag red :)

Detta är mitt BLING hattband... finns att beställa hos mig :)
En annan sak jag kommit att ÄLSKA är hattband med BLING!!! Desto blingigare, desto bättre :) även örhängena ska blinga och helst så mycket så domaren blir bländad...hehehe... Skämt åsido, men just ett riktigt snygg hattband kan få en hatt att bli en wow-faktor :) Men givetvis är ju BLING for ladies only :) För killar kan ett hattband med concos eller bara ett i läder/silver vara grymt snyggt.

Nu inför SM så har jag knåpat ihop en ny utstyrsel... eller ja, det är en ny skjorta och en nygammal filt som jag inte använt än... Har jagat denna färgen i säkert 6 månader och återigen så Mia på LARUM... Tack för all hjälp :) Jag tänker dock inte avslöja vad det är förrän vid SM ;) Men jag är sjukt nöjd med detta... En sak jag insåg i helgen är att jag måste köpa ett par snygga handskar i skinn, de andra konstgjorda är helt värdelösa och smular lixom sönder... hittade ett par på EKO hallen för ett tag sen men blev dumsnål och sket i att köpa dem... suck... jag vet iallafall vad jag vill ha :)

Jag tycker att en snygg väst är så fint men har hitintills inte hittat någon som passar... hade velat haft en i bruna toner... ingen som har en... typ storlek 36... :) Dessutom är jag snål så jag går gärna in på second hand och fyndar... Har hittat en hel del skjortor där och om man är iväg flera tävlingsdagar så går det ju åt några sådana :)

Måste bara dela med mig av en liten söt/rolig anekdot från i somras... Jag var några dagar uppe på Chappen och hjälpte fam Larsson med lite av varje, Anneli hade ju brutit benet så jag hade lite koll på Lucky... I vilket fall som helst så gick jag till Per och frågade vad Lucky skulle ha för kläder (läs utrustning) på sig inför klassen...
Per tittade på mig och sa: Ja, nu är det så här att idag har jag en blå skjorta... Hahahahaha... Jag såg ut som ett frågetecken och undrade vad det hade med sadel, skydd, huvudlag, bett och brösta att göra... men jag insåg snabbt att han lixom jag är en riktig dresscode "tönt", förlåt Per om jag hänger ut dig men det var bara så himla skoj... Den där tilten som blir när man inte riktigt känner varandra... Givetvis hade jag redan koll på vilka filtar som var med och vilken filt jag skulle välja... hehehe... Jag var mer inne på vilket bett, huvudlag, vilka tyglar och dylikt han behövde inför de olika klasserna...
Men en sak ska Per och Johanna verkligen ha cred för... Ni är alltid übersnygga inne på banan!! I löööv!

Varför då den här långa uppsatsen om något så ytligt som tävlingskläder? Jo, just som jag började, att ha tänkt igenom hur man vill uppfattas av domaren är viktigt och det gör ett bättre helhetsintryck... Kom ihåg att...

You only have one chance to make a first impression... So make it count...