19 sep. 2012

Klicker... äntligen...

Måste bara lägga in ett litet kort inlägg för jag blir så himla glad :)

Igår efter att i två år med jämna mellanrum så helt bara sådär plötsligt förstod Ruby att klickern inte kommer äta upp henne utan faktisk resulterar i godis... Wiiiiiiiiiii :)

Jag har ju alltid klickertränat alla mina djur men den enda som någonsin reagerat negativt på detta är just Ruby... Hon har, trots att jag vet vad jag sysslar med, blivit mer och mer skeptisk för varje klick och vill efter 3-4 klick inte ta belöningen... aka godiset. Jag har aldrig varit med om dess like och har helt enkelt behövt lägga ner och försöka efter ett tag igen... Samma resultat 3-4 klick och sen -Nej!!!

Men jag tror mig även veta svaret som är väldigt enkelt när man tänker efter... Hon mår äntligen bra i sin mage och det gör att hon är mer intresserad av mat och att äta :)

Så nu jäklarns ska det klickas och äntligen får jag min älskade positiva förstärkning som jag längtat efter!!!

Passade även på att testa Mistral som är en härlig 18-årig herre... och han fattade ju direkt ;)

Ni som undrar hur och varför :) Här är några länkar...

Klicker FB

En video :)


En till :)





Ha en underbar kväll därute... jag ska fundera på vad jag ska klicka in på Ruby först :)

Ambassadör eller smygtränare...

Då jag fått goda råd att hålla denna sak "hemlig" för att inte råka "illa ut" gör jag som vanligt precis tvärtom...

Ni som följer bloggen vet ju att jag står uppstallad på en ridanläggning. På denna ridanläggning drivs en helt vanlig klassisk ridskola med allt vad det innebär ;)
Jag är den enda på anläggningen som rider western... Av denna anledning så är det många som då och då kommer fram och frågar vad jag gör och varför/hur jag gör det... Inte så där jättemånga som tränar ryggning, stops eller spins på sina hopp/dressyrhästar ;)
Men frågorna har varit vänligt nyfiket ställda och jag svarar gärna på dem.

För ett tag sen fick jag förfrågan om jag kunde tänka mig berätta/visa westernridningen för ridgrupperna när de hade teorilektion. Utan betänklighet sa jag givetvis ja :) I min lilla värld så är ju detta ett ypperligt tillfälle att få promota sporten men kanske framförallt visa ett annat tänk i ridningen... Kunna plocka bort utrustning, kanske så ett frö om en mjukare ridning och ett litet annat synsätt på eftergift och form...

Som utbildad pedagog så vet jag att om man vill bryta ett invant mönster kan det vara bra att få göra saker och ting på ett helt annorlunda sätt... Sagt och gjort så pratade jag med Mia och frågade om hon ville hjälpa till så vi kunde fixa några sadlar och huvudlag för att förstärka upplevelsen.
Jag pratade även med Per Larsson, för om nu några skulle vilja prova på mer så hade det ju varit super om de fick göra detta för en riktig tränare! Per var som vanligt på och jag hoppas att intresset är så stort så att han kan komma ner och få ha en riktig clinic.



Igår hade vi vår tredje grupp och jag måste faktiskt säga att gensvaret varit fantastiskt. Många har frågat om det kommer bildas en westerngrupp och om vi kan tänka oss hålla i den ;) Jag har sagt att inte har för avsikt att hålla träningar av den enkla anledningen att jag inte är tränare och dessutom inte vill in och "sno" potentiella kunder för de som bedriver seriös träningsverksamhet och lever på detta... Som jag skrivit så många gånger innan är jag emot "Pajastränare" som ploppar upp här och där... Jag är INTE alls sugen på att bli tränare men ställer gärna upp och försöka föra sporten framåt...

Nu till problematiken... Några har nu varit snälla och ger mig goda råd att hålla detta hemligt för att inte bli av med min Amatör/NonPro status... återigen står man där och brottas med ett Amerikanskt regelverk...
Om man översätter reglerna så står det att man inte får träna ryttare eller hästar mot ersättning för att vara Amatör/NonPro... Jag tar inte emot ersättning eller heller någon i min direkta familj för detta inte heller Mia, så för mig är det ett självklart fall av goodwill och ambassadörskap som förhoppningsvis för sporten framåt och vi blir fler som utövar den och mångfalden blir större och inte minst vi får in massor med kunskap och erfarenhet från "nya" ryttare :)

Om det ny är såhär så finns det troligtvis inte en enda tävlingsryttare som får rida Amatör/NonPro det är en av de bitarna som utvecklar en som ryttare att rida ihop, ge varandra tips och råd, ibland byter man häst bara för att känna av hur det känns eller förklara vad man menar... Om det inte är just den ekonomiska ersättningen som skiljer Amatörer från proffs vad är det då?

Tyvärr trodde jag nog att det skulle komma skit av detta det finns en tydlig misstanke mot allt och alla. Ingen kan/vill göra något för sporten utan egen vinning på den och alla fuskar för att kunna tävla på orättvisa villkor... Man kan ju bara fråga sig varför det är så???

Jag har ställt frågan på SRCHA:s FB sida och hoppas på att någon kan ge ett klart svar angående detta :) Men återigen så verkar det fanemig omöjligt att faktiskt göra saker för sporten utan att bli proffs...

Säger som en klok man sa för några år sen...

Det svåraste med Western är att inte bli tränare... Nej, inte fasen trodde jag han skulle ha så rätt ;)

Ha en underbar dag därute... Det ska jag oavsett om jag kommer bli klassad som proffs eller inte :)

-ofcourse I am using my iPhone for this...