27 jan. 2013

En bild säger mer än 1000 ord... eller?

När man som jag har jobbat med bilder och media så blir man ganska kritisk till enstaka bilder och vad de egentligen säger...
Jag menar det är så himla lätt att få någon att se otroligt dålig/elak/klantig ut med ett litet "snapshot". Nu var det ganska länge sen det florerade bilder från tävlingar där "någon" fotat ryttare som ser ut att mer eller mindre "plåga" sina hästar. Jag säger inte att detta med plågeri inte förekommer men att lägga ut en bild som är tagen med en 1000del av en sekund så är det väldigt lätt att både få bra och dåliga bilder.

Jag tänkte bjuda på en bild på mig själv som togs i julas.

Här syns några saker väldigt tydligt...
Ruby sätter under sig bra, välver ryggen och tar i... Men jag som sitter på underlättar inte för henne alls då jag sitter otroligt snett ;) eller???
Faktum, enligt bilden, så skjuter jag ut hela min högra sida och viker vänstersidan... Detta gör att jag trycker ner vänster sittben och stänger den sidan... INTE sjysst mot hästen och detta kommer leda till att jag inte kommer kunna stoppa rakt...
En sån här bild kan ju lätt tolkas av betraktaren...

Tack och lov är detta inte den enda bilden på stoppet och för att få en rättvis bild av ett moment som detta krävs ju några fler bilder i en sekvens...

Bild nr 2, jag är fortfarande vikt, Ruby tar fortfarande i helt rätt men kolla vänster bakben.
Bild nr 3, det ser ut som om jag nu sitter rakt över hästen och att Ruby breddar bakbenen och börjar släppa ryggen...

Bild nr 4... här ser man tydligt orsaken till det "sneda" stoppet... Vänster bak ;) Kan ni se vad det är? Dessutom syns det att hon är irriterad, kolla hur hon slängt upp huvudet ;) Här viker jag mig dessutom åt andra hållet i kroppen.

Bild 5, Ruby har tagit ett steg framåt med vänster bak och slutar helt försöka ta i med ryggen, stoppar på bogarna.

Bild 6, Trampar om med höger bak och nu är hon sur och svansen piskar...

Bild 7, stoppet klart men ser man på svansen och på huvudet så är hon inte nöjd med detta ;) Jag sitter dock rakt över henne igen...
 Vid första genomgången av bilderna så tittade jag mest på just den första och tänkte... Shiiiit sitter jag verkligen så snett??? Fy sjutton jag borde inte få rida ;)

När jag studerade hela bildserien förstod jag varför det ser ut som det gör... Vid det här tillfället hade ponnyn lyckats dra av sig vänster baksko... Givetvis när Mi Ritzén skulle komma och fota lite... grrrrr... Men, jag kände på henne i ridhuset, som har en väldigt bra botten och hon kändes helt jämn och verkade inte bry sig om den saknade skon. Min häst är en riktig pip och gnäll ;)
Helt klart är att hon här i stoppet är väldigt störd av att inte ha bakskon och att stoppa utan båda dessa inte är någon god idé, kan ärligt säga att jag tog det väldigt lugnt och pressade henne inte heller utan red mest runt och var snygg a lá Pleasure style... Och hon fick inga men efter detta "traumatiska" stopp :)

Det som jag tycker är intressant är just hur mycket/lite en enda bild säger, man kan förvränga/förbättra det mesta med en enda liten bild... Det som Mi Ritzén gör så bra och som jag verkligen tycker ni ska ta tillvara på är att hon erbjuder alla bilder hon tagit, utan att rensa... Från början var jag skeptisk till detta då jag är skolad att aldrig släppa ifrån mig dåliga bilder men... I det här syftet att se hur jag som ryttare påverkar min häst eller hur en del av utrustningen, eller avsaknaden av den stör en rörelse är det helt ovärderligt ;)

Kanske kommer jag göra mig ovän med hela hästfotografsverige nu men det skiter jag i, be att få allt material, det behöver inte vara ställt eller fixat men betala för det oxå. Sen kan ni själva välja ut vilka bilder som ni vill ska publiceras på er och har man ett bra samarbete med fotografen så ingår säkert oxå en hel del bilder som är fixade och klara i paketet... Det är just det som tar enorm tid att göra.

Jag vet att detta inlägg är på gränsen till otroligt fotonördigt men jag vet oxå att snart när tävlingarna drar igång kommer det dyka upp olika "fotografers" bilder på just ögonblick som är tagna ur sitt sammanhang... Var kritiska!!!

PS, klicka på Mis namn så kommer ni till hennes hemsida... Den är verkligen värt ett besök och jag kan varmt rekommendera henne som fotograf :)

Ha en bra dag därute det ska jag... fast min robotdammsugare har fått punktering på högerhjulet ;)