10 juli 2013

Första gången...

Jag har varit på ridläger :) Vi i Norrland har haft förmånen att få delta i AQHA:s eller som blev huvudsponsor SQHA:s ride camp. Det betyder att i fyra dagar, för en spottstyver har vi ett gäng på ca 23 pers i fyra dagar, kunnat få inspiration från 3-4 duktiga ungdomar som nått höga nivåer i USA och har haft en plan att dela med sig av sina träningstips för hur de gör...

Jag är som vanligt både ris och ros när det gäller detta... Kanske kommer jag återigen vara lite för kritisk mot allt och alla men jag köper bara inte allt...

Ska vi börja med riset? För att sen bygga på allt som var och är positivt :)

Jag är en ärlig människa... dumärlig, tom... När jag kom till lägret, en dag försent, med en häst som kanske egentligen borde gått i en hage resten av sommaren för att bli bra, så vräkte jag ut allt som hänt. Allt från att Ruby har ett fint huvud, till att flytten från zon 1till zon 5 inte var så bra för en lockig ponny mitt i vintern ;)
Hursom... Jag vill lära mig! Jag vet att ibland är utvecklingen inte så intensiv som i andra fall men man kan alltid lära sig av andra. Det kan vara så att man lär sig hur man inte vill göra ;)

Som jag skrivit på FB så är summasumarum att jag fått lite nya ideér till hur jag ska lösa vissa "issues" som jag och Ruby funderar på ;) Men oxå att jag har helt enkelt inte köper hur man behandlar hästar... "the American way" tyvärr fick jag återigen bekräftat att det som är i ropet nu är "quick fixes" och att inte säga emot tränaren...

Jag förstår på ett vis att om man kommer från US så måste man visa resultat gentemot den organisation som föder en... Men i Sverige funkar inte quick fixes... Eller ja, inte i mina ögon...
Hur som, efter en ganska, i mina ögon sett, oförskämd 19?-årings uttalande och en Knoestran som nästan i ren ilska lastade och åkte hem så måste jag säga att dessa dagar varit givande. Jag har utmanat mig och Ruby i, Trail, Horsemanship, Hunter under Saddle, Hunter Equitation och andra grenar som jag inte vet var det är men ändå försökt göra vårt bästa inom ;) Ni vet... de där grenarna man mest ska rida runt i och vara snygg i... Det är en konst det med ;)
Jag har fått hjälp med att förbättra min neckreining, min start på spinnen och att helt enkelt rida framför en STOOOOR spegel och se att Rubs måste bli bättre på att flytta sin framdel... ja, det har varit givande :)
Idag, onsdag, tog jag det långa och ganska ovilliga steget från att ha westernutrustning till att klä på Rubs klassisk utrustning och inse hur ostabil jag blivit i min balans... men... jag har lovat mig själv att bara bli så bra jag och givetvis Rubs kan bli på allt möjligt... så idag var bara den allra första gång som jag klädde på min älskade, lockiga, underbara, ambitiösa häst som alltid vill väl, klassisk utrustning :) Tack snälla Hilda... och alla andra på Älva gård som gärna lånar ut sin utrustning för att vi ska börja hoppa... hehehehehe... sen när vi hoppar så förväntar jag mig att ni vallar kor ;)

Anyhow... Vad jag återigen har lärt mig under dessa dagar är att min lockiga ponny bara är bäst!!!
Hon har efter 3-5 veckor av bara skit, visat sig från sin bästa sida och ställer upp på allt! Jag fick en hel del positiv feedback av de andra tre tränarna att hon bla var; great minded och att hon var; well breed... sen var hon en sweetheart och bara "just a nice horse" men ändå... Jag sa; japp hon är välstammad för Per och Johanna ville att hon skulle ha förutsättningarna att bli så bra hon bara kunde :)
Jag kan bara med mitt ganska svart/vita sätt säga att ja, hon är en häst som kommer hålla hela vägen :) Jag fick dessa dagar, från flera håll höra, när jag visade stamtavlan, att; oj, detta sto finns det många i USA som betalar för... Min kommentar... hon är min och inte till salu :) Eller min faktiska kommentar var: No, she´s a keeper!!! (Återigen, tack Per och Johanna)

Rubs är en häst som kan nå toppen av det som finns i Europa... Hon är tom intressant att skeppa tillbaka till US... Ganska bra betyg på en lockig ponny, född i Tidaholm ;) Men i höst ska Rubs och jag utforska hoppningen här i Norrland... bara för att få koll på benen och att stimulera hjärnan på henne ;) Sen... ska vi visa var våra norrlänska, silverfötter ska stå... Både jag och Ruby tog lite för lätt på utmaningen att flytta till Norrland... men jag kan bara ödmjukt tacka för allt stöd vi får från dessa lite "hårdnackade" Norrlänningar att nå dit vi vill nå ;) Jag säger bara TACK!!! Om jag någonsin tvivlat på mig själv så har jag (förutom alla underbara i blekinge) ett underbart gäng här i norr som faktiskt bara vill att vi ska lyckas ;) Underbara Gunsan sa för en vecka sen... Vaddå inte träna Trail??? Om du kan vinna SM? Jag kommer aldrig vinna SM men jag har gärna en SM-vinnare i mitt stall :)
Ok. Gunsan jag ska banne mig träna :) Inte  kanske trail SM Guld... 2013... men, banne mig ;)
Jag bjuder på en bild av Rubs i klassisk utrustning :) Snälla titta inte på hennes bakhovar... eller gör det och förstå varför läget är som det är ;/

ha en underbar kväll därute, imorgon ska jag jobba och på fredag men sen ska jag njuta av livet i två veckor ;)