13 jan. 2012

Vågar man ens tänka tävlingssäsong 2012...? Nä jag reflekterar över träning istället...

För ett år sen satt jag här framför skärmen och klurade på vilka tävlingar jag och Ruban skulle ut på... Sen vet ju alla ni som följt bloggen att det bara var att ta planeringen och riva den med tanke på hennes fysiska tillstånd.

I år har vi en helt annan plattform att utgå ifrån, Ruby är musklad och i bra hull, hon känns efter 4 ridpass mjuk och fin. Visst märks det att hon har vilat och att hon inte riktigt är som hon var i slutet av oktober men ändå... Hon är där... Knapparna finns där så nu är det som med vilken idrottare som helst... Bygga upp kondis styrka och jobba på smidigheten :)

När jag tittar på henne ser jag att hon fortfarande ha säkert 50kg kvar i muskelmassa att sätta..hehehe... men hon är ju bara 4 1/2 år. Jag har dessa 4 pass ridit med snaffle men nu är det snart dags att växla över till hackamoren och verkligen börja träna neckreining och den eftergift som bäst liknar stångens. Just nu håller hon nog på att fälla ett par tänder så vi får väl se om det är läge att växla över eller om det får vara snaffle ett tag till ;)

Som det är nu finns det några klubbtävlingar, tre SRCHA tävlingar och sen Chappen x 3... Sen kommer väl SM ut så småningom oxå... Det finns en tävling i SRCHA:s regi som jag är sugen på i höst men jag vete sjutton om vi är redo för den då... Men... om brallorna håller, det är medvind och vi får vara friska ska nog detta år bli det år av miljöträning som jag tänkt mig :)

Trots att jag trivdes enormt ute i Tromtesunda och jag saknar alla därute så det gör ont är det enormt spännande att stå inne på en stor anläggning :)

Jag har börjat få massor med frågor varför jag gör si eller så när jag rider, inga nerklankande eller på något sätt negativa frågor utan mest av nyfikenhet... Uppenbarligen syns det ju att Ruby är lugn, bjuder framåt och inte bryr sig om andra hästar och det som händer runt omkring henne...
Bland annat fick jag frågan om varför jag red som jag gjorde inne i ridhuset... så där med böjning, strechning, ryggning, sidvärtes... ja allmänt lösgörande övningar... plus att jag stod still mycket ;) Frågan var om jag inte tränar kondition inne, nope, svarade jag det gör jag ute, inne är ju just gymnastiska övningar. Nu går det ju mest i skritt och trav då hon inte har kondis/styrka för längre galoppjobb... måste ut och konditionsträna mer snart... men just nu känns det som en enorm lyx att kunna gå in i ett ridhus när det är mörkt och kallt ute ;)

Detta med seriösa frågor är superskoj tycker jag...
Återigen, jag vill inte försöka omvända någon... jag är ju själv inte omvänd till det ena eller andra. Jag vill bara kunna rida så bra som min kapacitet tillåter och lära mig så mycket jag bara kan få in i min lilla hjärna och kropp ;)
Jag plockar ju vilt från alla dicipliner jag varit i kontakt med och skapar på så sätt mitt eget koncept... Som anpassas efter den häst jag rider, om jag jämför te x Ruby och Bosse så är det enorm skillnad och likhet i ridningen men ändå konceptet är mitt ;) Hade jag gått på Ruby som man tyvärr ibland fick göra med Bosse hade jag förstört allt jag byggt upp... hon är ju en häst som alltid försöker göra rätt medans han gör så lite han bara kan komma undan med ;) Sen är ju Bosse en superhäst som kan allt och ALLTID ställer upp när det verkligen gäller... men däremellan kan han vara ett riktigt odjur ibland... typ börja tokbråka när man ska ut på en härlig söndagstur i skogen... WTF... Men inne på en tävling/träning skulle han aldrig ens komma på tanken att vara det minsta dum. Jag skulle nog kunna slänga upp Olivia och låta honom gå reining med henne...hehehehe...
Ruby däremot är ju som hon är alltid... på gott och ont ;) Men med några erfarenhetsår kommer det bara vara på gott... Allt hon behöver är tid.

Jag tar gärna råd och jag tror jag kan lära mig av ALLA... om inte för att veta vad/hur jag INTE vill göra...

Skeptikern funderar...
Nu när tävlingssäsongen närmar sig börjar det ploppa upp nya tränare och så lite här och var och jag är av naturen en skeptiker och grubblare.... Jooooooo.... det är sant... :)
För mig handlar det egentligen inte om vilka fina titlar man sitter på... En av de bästa tränare som jag någonsin ridit för hade ingen tränarlicens alls men då var hon gift med en OS ryttare och hade själv tävlat upp på svår nivå i hoppning och därtill otroligt pedagogisk lärde jag mig enormt mycket av henne :)

Det jag är ute efter är någon som kan förklara varför/hur och vad jag ska göra för att förbättra mig och min ridning. Jag vill nog gärna se hur en tränare rider sina egna/tränings hästar innan jag vill lägga pengar på eventuell träning... Dock önskar jag ändå att det i framtiden kommer finnas ett liknande system för tränare som det gör i SV Ridsportsförbundet...

Ikväll ska jag faktiskt få hjälp av en vän en stund med ridningen av Therese från Smedgårdens Cowhorse, hon har en elev som står i grannstallet och jag känner att jag sitter och fuskar lite med sits och annat skit som man gör när man för sällan rider för någon som tittar på en ;)

Dock har vi/jag kommit överens om en sak, vi kör en test ikväll... Jag vill hellre ha kvar Therese som vän än att vi går i klinch som tränare/elev... hehehehe... Tror inte det är någon fara men just när man är vänner kan jag tycka det kan vara svårt att ta till mig alla goda råd... Och sen måste jag ju grubbla lite på om det jag får höra är något jag vill ta in i mitt koncept eller om det inte passar mig... även om det kanske funkar just där och då ;)

Något skeptiskt till prisrosetter ;)
Hahahahaha... när jag läser igenom det jag skrivit ser jag hur lika jag och Ruby är... eller hur mycket jag påverkar henne... hon är oxå av naturen en skeptiker och en grubblare men när hon väl bestämt sig kör hon på 200% och är 300% lojal :) Ja, vi passar nog varandra ganska bra ;)

Jag har många exempel på detta men det är ett helt annat inlägg ;)
Nåja, jag ser iallafall fram emot kvällens äventyr ;)

Tyvärr har jag inte hört något från kavalettiträningen än, vet inte om den kört igång än men jag hoppas verkligen jag får chansen att vara med några gånger där... Alla träningar har lixom inte kommit igång efter juluppehållet så därför har jag inte haft chansen att kolla in de som håller till på KLRK... Men jag kommer ta chansen och titta på deras träningar.

En sak som jag insett att jag börjat slarva med är precisionen i mina vägar...Grrrrr... det är så lätt att gå in på en volt... det är ju där vi ska vara i reiningen. Men sen blir jag så irriterrad på mig själv om jag inte får min häst att gå exakt där jag vill att hon ska gå, hur i helskotta ska jag då få till runda volter???
Om en 1.75cm häst klarar av att vända över en liten sketen ridbana på 22m och dessutom hoppa ett 1.30 hinder på medelinjen borde ju jag på min lilla ponny klara av att rida rakt fram, böja runt i hörnorna och sen rida rakt igen.... eller var jag nu vill att hon ska gå... Skärpning Jessica... detta har du hört tills öronen blött i alla tider och nu är det slut på slarvet ;)

Nä, nu är det dags att återgå till jobbet... ska bråka med ett program som kommer ge mig huvudvärk... suuuuck...;)

Ha en underbar dag därute, här i Karlskrona skiner solen faktiskt idag :)