17 feb. 2012

Att rida fyrkantigt...

Igår var jag i stallet sent, men det lönade sig ;) Jag fick ha hela stoooora ridhuset för mig själv... Eller ja dela det med en häst till... Såååå lyx, ridhuset mäter ca 25 x 80 meter och det var ett ypperligt tillfälle att galoppa lite. Sen har jag äntligen slagit ett par nya hål i fendrarna och det var lyx att verkligen nå ner till stigbyglarna... hehehehe... Höll dock på att skrämma skiten ur de hästar som stod i stallet när jag bankade som en tok. En av fendrarna var inget problem att göra nya hål men den andra... Tror det var ett inbakat lager kevlar i den... Slog och slog och bankade för fullt ;) Men skam den som ger sig... Tänk att det kan skilja typ 2cm från att vara alldeles för långa till perfekta... Hur som helst så innebar detta att jag fick en bättre sits och kunde rama in henne ännu bättre.

Galopparbetet bestod av att faktiskt få ösa på lite nu när vi hade utrymme och verkligen kunna jobba med tempoväxlingar... Såååååå gott det är att bara sitta och ösa på längs långsidorna.... Hon bara växer och tar i bakifrån som en jäkla liten motorcykel och bara axar hela tiden... Det är som Per sa, det är ingen ko som kommer hinna springa ifrån henne... Jag tog även tillfället i akt att rida mer med neckreining och låååånga tyglar nu när utrymmet tillät farten och inga andra hästar ivägen :) Ju mer jag vågar släppa på och släppa efter desto bättre går hon.... Jaja... det är ingen nyhet och det är det man strävar efter men det som är så häftigt tycker jag som gått från hoppning och klassisk ridning till detta är att ju mer man lär sig desto mer skulle jag vilja ha en av mina gamla hopphästar och rida på detta sättet oxå... Fasen vilka snabba omhoppningar det kunde ha blivit :) Samtidigt känner jag att jag har en enorm nytta av min klassiska skolning och massor med övningar som jag har jättenytta av... En av dessa är den lilla fyrkanten... Här följer den:

Ridövning: Fyrkanten

Svårighetsnivå: lätt - avancerad.


Användas för att:

  • Fånga upp yttersidan på hästen när du vänder.
  • Förbereda för bakdelsarbete ex bakdelsvändningar, spin.
  • Förbereda för omhoppningssvängar. :)
  • Göra hästen lydig och uppmärksam.
  • Förbättra ryttarens koordination.
Material:
Ridbana eller annan plan lite större yta.
Koner om du önskar förtydliga hörnen på fyrkanten.


Teori:

Övningen innebär att du rider på en fyrkant och det är hörnpasseringarna som är viktiga. Storleken på fyrkanten bestämmer du själv, men tänk på att du ska hinna rakställa, rida fram med god framåtbjudning samt förbereda för nästa vändning under sträckorna mellan hörnen.

Utförande:
Skritta hästen rakt fram på en sida av fyrkanten. När du närmar dig hörnet, förbered passeringen med en halvhalt och ställ hästen något utåt. Under bibehållen framåtbjudning och ställning flyttar du hästens framdel 90 grader runt konen för din yttre skänkel. Rid rakt fram och förbered för nästa hörnpassering. Efterhand, byt varv och gör på samma sätt åt andra hållet, alternativt rid på en "kantig åtta". När hästen bjuder framåt så minska ställningen utåt men se till att ytterbogen hela tiden är med och att den inte kastar sig runt i hörnpasseringarna. Det ulitmata är att hästen ska kunna rakställd passera hörnen med koll på sin framdel och pådrivning bakifrån... Den ska alltså kliva över med frambenen... Nu slutar jag innan jag trasslar in mig mer... Ska filma någon dag och visa vad jag menar... :)

 Kanske låter den simpel men det är KVALITE i hörnpaseringarna och rakriktningarna som räknas... :) och hästens lydnad... När man kan utföra denna i skritt med lätthet är det dags att växla upp till trav, sedan galopp och till sist förvänd galopp...  Jag brukar ha en fyrkant på mellan 15-20 meter beroendepå hästens utbildningsnivå... Tex Ruby går på 15 m i skritt och trav... Galopp har vi bara nuddat än då traven är den nivå vi tragglar på just nu... Bosse red jag i slutet när han var igång på en 15 m fyrkant i förvänd galopp och en hand... (var nog därför jag red 1 1/2 varv i fel galopp i Rookie Cowhorsen på chappen utan att jag märkte det... Han var bara såååå stark och bärig...) lite klurigt men en suverän check av var hästen är i lydnad och precision... Satan vad jag har tragglat denna övning med alla mina hästar ;) Men den är näst efter five easy pieces nog den övning jag använder mig mest av. Vet att denna låg ute i LR för ett par år sen när Peter Ljungberg hade lite övningar där... Själv fick jag denna av en dressyrtränar Ylva typ 1998... hahaha... går även att använda bakåt på en mindre yta och variera med att flytta undan framdelen resp bakdelen runt hörnen ;) Ju mer utbildad hästen är desto mer neckreining och egen samling ber jag om...

Det som är skoj med just denna övningen är att jag ser den ploppa upp här och där och mina vänner i Mariefred skrev för ett tag sen att de oxå sitter och tragglar denna... Just nu har inte alla samma lyx som jag med ridhus... ;) Men iochmed att denna övning kan användas typ överallt och att man börjar i skritt är det en super igångsättnings övning eller jagharingetbraunderlags övning...

Testa själva där hemma :)

Idag är det jobb fram till tre sen väntar en spännande bilresa till Stockholm och bröllop imorgon :)

Ha en underbar dag därute...