21 apr. 2012

Uppe tidigt och reflekterar över tömkörning...

Något har hänt med mig... Jag börjar bli morgonpigg??? Det har inte inträffat sen jag var väääldigt liten... hehehe... men hela veckan har jag vaknat vid 7 tiden och de senaste tre dagarna har jag vaknat innan sex. Normalt sett brukar jag bara rulla runt, gosa ner huvudet i kudden och somna om men det har varit omöjligt ;) Nåja, det är grymt skönt att vakna tidigt av sig själv och jag sitter nu och njuter av en stoooooor kaffe och lyssnar på Spotify.

I går var Anders Eriksson på KLRK och höll föreläsning om tömkörning och även om hållbarhet och hur man tränar häst. Tyvärr hade jag inte möjlighet att titta då jag hade med mig Olivia och hon tycker det är så där intressant med honom... hehehe... Men jag har sett honom förut och han är så enormt kunnig och klok tycker jag. Jag arbetar gärna mina hästar i töm och bl a sidvärtesrörelser har jag tagit igenom på backen med Ruby. Tyvärr jobbar jag henne inte så ofta som jag nog hade haft glädje av, får ta och skärpa till mig här ;) Det är otroligt nyttig att se sin häst från marken, se hur den använder sin action och kropp, varför den kanske inte svarar på hjälpen... osv... Första 10 minuterna var hon skiiiträdd och studsade mest omkring... hehehe... men sen tog hon att tömmen kom mot sidan på henne och i sluten 20 minuter kunde jag köra henne bakifrån och flytta henne åt båda hållen, från mig och mot mig ;) Ruby funkar ju lite så ibland, överreagerar de första minutrarna innan hon fattade vad det är jag menade.

OBS!!! MAN TÖMKÖR ALDRIG MED SADEL PÅ!!!

Framförallt INTE en westernsadel, den är gjord för att rida i och ligger inte rätt för att tömköra med!!! Jag vet att många "tömkör", "longerar" sina hästar först innan de sitter upp och fine gör det men kom inte och undra varför den beter sig konstigt. Visst man kan, men det är inte rätt och ska ni hålla på med detta så är den enda gångarten SKRITT!!! Sadeln stör de fina hjälperna och tömmens inverkan om man vill flytta hästen ex i sidled och slår hästen i ryggen, oavsett hur väl sadeln passar...

Bland det värsta jag sett är de som dessutom sätter tömmen igenom stigbyglarna... Alltså, kom igen vem fan har så långa armar att man sitter med händerna där nere???
Men, jag vill gärna lära mig mer så finns det någon som har en annan åsikt får ni gärna dela med er och förklarar varför man ska tömköra/longera med sadel på... ;)


Min fantastiska Fernandos tömkörde jag mycket, han kom jag så långt med att vi piff och puffade i töm :) Gemma tömkörde jag oxå mycket och hon lärde sig samling i galopp och blev så stark att man kunde stå brevid henn och hålla tömmen väldigt kort, typ lägga handen på henne och hon jobbade på i kort, kort galopp...
Fördelen är ju att man själv inte är där med sin vikt och obalans och stör utan hästen kan hitta balansen i momentet själv. Dock behöver man göra det en hel del för man behöver få in timingen i tömmen, den funkar lite annorlunda än en tygel ;)
Men allt du kan göra från ryggen kan du göra på töm.... hehehe... dock skulle jag inte spinna på töm, kan bli väldans trassligt...
Fast jag ska erkänna att jag fuskar på en punkt... jag kör inte med spö, det gör att jag begränsar mig själv lite i min inverkan men fasen, det slutar ju med att jag har virkat en grytlapp med pisken och tömmen ;) Borde nog träna mer på detta men jag tycker det funkar bra som jag gör...  Men ska man börja piff och puffa måste man ha en vettig körpisk för att verkligen kunna bli precis med hjälperna :)

Men i mitt fall, just nu klarar jag mig bra utan och helt ärligt så föredrar jag att ha det så så länge jag kan, vi rider ju inte med pisk, varför ska jag då använda den helt plötsligt? Nä, jag vet exakt varför men jag är i det här fallet lat... och inte bekväm med den... Ska nog fjäska in mig hos Mias pappa och ta några körlektioner ;)

Anders är väldigt mån om hur man bygger upp hästarna för långsiktig hållbarhet och även här är han en inspirationskälla för mig. Ja, som ni märker är jag inte för slit och släng filosofin som ibland finns i hästeriet...



En stallkamrat berättade att han hade sagt följande: Ryttare som använder hjälptyglar sponsrar enbart sin sadelmakare...hehehe... den kommer jag sno ;) Jag vet att han har en hel del åsikter som jag delar när det gäller nosgrimmor och annan utrustning med... Det bästa med honom är att han verkligen vågar stå för det han tycker :)



Tömkörning är en metod och konst som jag tror tyvärr är på väg att försvinna, så har ni någon "gammal" hästmänniska i er närhet... HUGG tag i dem och fråga om de kan lära er att tömköra. Förr gjorde man alltid detta i inridningsskedet och i början av hästens utbildning. I western har detta många gånger ersatts av rundcorallen, ute i den stora vida Western världen, läs USA, är det inte alls vanlig med tömkörning och tyvärr, när fler och fler av utövarna väljer att bara fortbilda sig där så kommer detta försvinna mer och mer.

Fasen vad bitter jag lät, det var inte meningen och givetvis ska folk åka till USA och till de stora tränarna för att få fortbildning... Men.... vi har mycket hästkunskap och många BRA hästtraditioner i Sverige som vi ska vara rädda om så de inte försvinner :)

Sen tänker jag inte gå in på hur Sv Ridsportsförbundets idiotregler gör att man nästan inte kan gå in i ett stall utan hockeymålvaktsutrustning för att inte bli skadad... Eller så tänker jag inte igen gå in på att om man uppfostrar och miljötränar sin häst kommer den vara 1000% säkrare än någon förbannad skitregel som tror att bett i munnen räddar alla...
Nej, nej detta ska jag inte ta upp... igen ;)

Faktisk när jag tänker på det är det ju lite märkligt att man ens får tömköra enligt Sv Ridsportsförbundet... Jag menar, det är lååånga tömmar som kan trassla in sig, ingen sitter på hästen och sen går man ju bakom den... Rakt i sparkzonen... Hmmm får nog skriva en skrivelse, det går nog inte att göra detta utan att vara... sådär... tre, fyra personer, en på var sida med ledtygel, en på och eventuellt en bakom... Men då gäller det att vara säkerhetsutrustad, hjälm, väst, knäskydd, benskydd, tåhättor, och vadderade vantar... Hjälmen måste givetvis vara utrustad med antingen visir eller galler...
Men det är ju klart, man har ju bett i munnen... då funkar allt ;)

Nu är det dags för andra koppen kaffe och börja förbereda för årets första tävling imorgon.

Ha en underbar dag därute!!!
Det ska jag!






6 kommentarer:

  1. Har helt fastnat för Long Reining varianten av tömkörning. Se Piet Bakker. Ännu mindre utrustning :) Känns samtidigt närmare ridningen, du rider liksom från marken. Jag upplever väldigt snabb cross over från markpassen till de uppsuttna. Det beror säkert också på att jag jobbar belöningsbaserat, så min häst VILL verkligen få göra om och göra mer!
    Jag började med detta när jag skulle sätta i gång efter en skada och inte ville belasta hästens rygg så mycket efter ett långt riduppehåll. Långtyglande varannan och red varannan dag. Men det är ett lysande komplement i träningen för frisk häst också, och otroligt roligt.

    SvaraRadera
  2. Hej

    Jag har sett detta på din hemsida och är väldigt sugen på att testa själv :) Jag försöker klicka Ruby oxå men hon tycker ljudet är så äckligt att det blir negativ förstärkning istället... hehehe... Men jag kämpar på med det ;) Han verkar vara en härlig "gubbe" Piet Bakker!!! Vad har du för slags reins för detta?

    SvaraRadera
  3. Störthärlig farbror, Piet Bakker! Så genuint engagerad i varenda ekipage!
    Jag har steglösa ultralätta nylontyglar och sidepull när jag kör long reining. Det ska ju vara så lätt och "non-interfering" allting, vilket jag gillar. Men min Prinsessa på ärten tycker tyglarna är lite kittliga ibland så jag lurar på att investera i ett par i rundsytt läder.

    Här kan man beställa tyglar efter tycke och smak. De säljer även Piet Bakker och Ellen Ofstads DVD om Långa Tyglar.

    http://www.gryning.nu/LaangaTyglar.php

    Ang klicket så brukar de snabbt omvärdera ljudet om man de första gångerna dels har något de tycker är extremt smarrigt och dels är väldigt snabb i sin timing - klick - in med gotta i munnen. Får man inte den effekten efter ett par klick så får man utvärdera dels värdet för hästen på den belöning man erbjuder och dels sin egen timing.
    Självklart kan man även testa en annan typ av klicker, jag har mest iClick när jag jobbar med hästen. Den har ett ganska milt diskret klick. Det kan också vara bra när man delar ridhus med de som lätt stressar upp sig över olika ljud som de tror att deras häst ska reagera på...
    Jag jobbar också med bara muntlig markör, ett ord/ljud som jag bara använder när jag markerar och belöna. Speciellt på vintern när det är mycket trassel med vantar o sånt :P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehehe... när det gäller klicker har jag testat en hel del olika... Hon tycker den är äcklig ;) Jag kan helt ärligt säga att Ruby är den bästa men den svåraste häst jag någonsin stött på och jag måste omvärdera allt jag lärt mig många gånger. Men det går framåt och det är intressant att få testa nya grepp... Hon har varit väldigt ointresserad av godis, mat dyl när hon hade tandproblem och nu jobbar jag bara på att få upp ett godisintresse. Det är superviktigt att klicka när hon är hungrig för att få bästa positiva effekt och är jag inte hos henne då och kan göra detta är det bara att vänta till nästa tillfälle, det får ta tid. Sen är hon blixtsnabb i sina reaktioner och det är inte alltid jag hinner med än. Kommer från hundvärlden och har klickat mycket innan, det är helt outstanding ;) Men, som sagt denna dam utmanar min skicklighet och mitt tänk på en helt ny nivå och det är sjukt häftigt.

      Radera
  4. Det ar ju inte skolningstomkorning nar man drar tommarna genom stigbyglarna utan bara ett snabbt satt att checka hoger/vanster/halt.. har inget med utbildnings tomkorning eller uppbyggande korning att gora... och inget man ska gora regelbundet, kanske en-tva ganger max innan man sitter upp under inridning.. och ja Givetvis ar det bara i skritt! Vem f-n ar dum nog att tro att man kan jobba en hast sa? o0

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jadu... vad ska man säga... Det är knappt något som förvånar mig längre ;) Drawreins, nosgrimmor, piskor... där vettet går ut...

      Radera