16 apr. 2014

Hoppning Timrå...

I lördags var jag iväg igen, eller för första gången nu officiellt var vi iväg på hopptävling :)
Det var en start i 90 cm bed A, med andra ord hoppa felfritt i grundomgången. Jag är återigen så sjukt imponerad av Ruby, hon bara har öronen framåt och tycker livet är skoj. Hon hoppar väldigt bra och är inte det minsta tittig eller orolig... Visst har man ett försprång i miljöträningen att hon varit med på Chappen bl a eller att det är helt ok när det kommer en flock kor mot henne... Vad spelar det då för roll om bomarna är illgröna, rosa eller konstigt formade ;)

Hur som helst, hon bjuder fint fram mot alla hinder och jag känner verkligen hur stark hon börjar bli!!!
För er som tror jag övergivit western kan jag meddela att i måndags så satt jag upp och red på vår galoppbana vid stallet, jag tänkte nämligen stoppa lite och jädrans vad hon dammade ner baken :) Jag har ju sagt det hela tiden att hoppningen stärker henne för den typen av rörelser men nu fick jag verkligen känna på det oxå, hon verkligen växlar mellan disciplinerna och det är såååååå SJUKT roligt!!!

Jag älskar denna häst som bara verka kunna allt!!!

Här är filmen från Timrå :)


Ps... Vi är anmälda till ett par tävlingar till :) Sen, om inget sätter käppar i hjulet kommer vi tillbaka till cowhorsen... Lite vassare än innan!!!

Ha en underbar dag därute det ska jag!!!

15 apr. 2014

Utökat B för Dummies...

Jag önskar att jag hittat ett blogginlägg som detta innan jag bestämde mig för att hoppa på en stallkamrats beslut att äntligen ta utökat B behörighet. Men visst i ärlighetens namn ska jag väl erkänna att vi lärt oss massor under vägen om friktionskoffecienter, lastsäkring och diverse säkerhetskontroller. Ändå hade det inte genererat lika mycket oro om någon skrivit ner hur, vad och när :)
Men det är precis vad jag tänker göra och hoppas att någon kan dra nytta av detta.


Jag kommer skriva ner turordningen så som vi gjorde det, vi tog ingen lektion eller hyrde släp av bilskola vilket man kan göra.

1: beställ en kod för att kunna boka uppkörning, detta görs på körkortsportalen här är länken: https://fp.trafikverket.se/AspirantCode/
det tar några dagar innan koden dimper ner i brevlådan.

2: hitta en bil och ett släp som får köras på B och en bil som man kan köra upp i, alternativt någon som kan köra ekipaget till uppkörningen.

3: hitta ett ekipage som tillsammans väger mer än 3500 kg men mindre än 4250kg.

4: gå till Förarprovskontoret och fotografera dig INNAN uppkörningen!!! Inget foto = ingen uppkörning!!!Det är nya regler och mer om dessa kan du läsa här:
http://www.korkortsportalen.se/jag-ska-ta-korkort/generellt/Kunskapsprov/Obligatorisk-fotografering-hos-Trafikverket-infor-provet/

5: boka uppkörningen, i semestertider kan det med all säkerhet bli väntetider. En annan sak som man måste tänka på om det är i tider då det kan vara läge för däckbyte är att det ska vara samma typ av däck på både bil och släp eller rättare sagt släpet får inte ha sämre däck än bilen: här är en länk: http://www.transportstyrelsen.se/sv/vag/fordon/fordonsregler/slap/vinterdack-pa-slapvagn/

6: veta hur du ska lasta släpet minst till hälften av lastvikten på ett säkert sätt, vi valde enligt mig den enklaste metoden, nämligen förstängning, det innebär att man lastar på golvet så att ingenting kan flytta på sig vid en eventuell krock. Det går säkert superbra att lastsäkra med spännband och andra metoder men det är en massa vinklar och annat som man bör ta med i beaktande då, ex brottstyrka på spännbanden och friktionskooffecienter :) Det släp vi körde upp med har en lastvikt på 511kg, det betyder att vi måste lasta med minst 255,5 kg för att ha lastat halva lastvikten. Vi åkte till granngården, köpte 10 spånbalar á 25 kg st som vi la på golvet i släpet, plus tre st däck i fram på transporten som en triangel á 10kg st, totalt hade vi alltså 280kg lastvikt och framförallt, en väldigt godkänd och enkel lastsäkring. Det är bra om man kan redogöra för hur man räknat ut vikten och detta var enkelt då vi från granngården visste att spånbalarna ju vägde 25kg och däcken vägde 10kg... vi använde inte våg men det är ju lätt att göra ;)
Från skötardörren sett :)

Från rampen sett :)

Påskjutsbroms observera svart gummihandske :)
7: Öva, koppla på släpet. Säkerhetskontroll av lamporna på släpet, med andra ord gå ett varv runt den för att kolla dem, be någon kolla när du slår på blinkers och även testa bromsljus. Säkerhetskontroll av lasten, se punkt 6. Säkerhetskontroll av bromsar, kolla först påskjutsbromsen, kör försiktigt någon de framåt så den sträcks ut, mät gummihandsken, lämpligt med ett papper, kör fram igen och bromsa hårt, gå ut och mät igen, det ska finnas minst 1/4 del kvar i längd för att den ska vara godkänd. Dra handbromsen på släpet och kör framåt, har du en fungerande handbroms så märks det :) Sen är det dags för körning i och utanför tätort, backning runt gatuhörn, ja, man får snegla, titta över axeln och räta upp sig ;) och till sist, koppla av släpet på ett säkert sätt, med andra ord se till att det inte rullar iväg eller att någon säkerhetsvajer eller elkabel sitter kvar på bilen.


8: Kör upp enligt punkt 7 och till sist förhoppningsvis ett stort GRATTIS!!!

Jag kan dock erkänna att detta gav mig blodad tand och att jag idag faktiskt har ansökt om lämp för BE, visst nu tänker jag ta det privat och det känns inte som en katastrof om jag skulle missa ett prov då jag ju kan luta mig tillbaka på mitt utökade B, men det ska oxå tilläggas att med BE är man inte på samma sätt begräsad av vikter på släp och bilar så det blir ju givetvis lättare, framförallt när utvecklingen går mot större bilar och tyngre släp :) För mig var oxå detta ett bevis på att jag kan och en spark i baken till BE, samt ett bevis på... Hur svårt kan det vara?

Denna fick jag av mina underbaringar till kollegor efter jag klarat provet... och kanske kommer även denna behörighet tas... Vad nu det är :)


Ha en underbar kväll därute! Det ska jag!


6 apr. 2014

Pay n´ jump...

Då vi ju har haft ett par motgångar har jag det här året inte gjort någon plan utan mer go with the flow.
Jag har ju förmånen att stå uppstallad på ett fantastiskt ställe och här har jag ju tränat hoppning sen i augusti. Det är en verklig bonus med Ruby att hon tycker det är väldigt roligt och att hon faktiskt har en hel del talang. Hon är modig, hinderklok och framförallt gör alltid sitt bästa.
Min lite halvplan har varit att starta henne några tävlingar i hoppning här i vår och igår gjordes sista checken att allt är på sin plats. Vi åkte till Färsta eller Sundsvalls Fältrittklubb och hoppade på deras Pay and Jump, en träningstävling där man får välja höjd och i vilka faser man vill hoppa.
Min plan var att hoppa en runda för att se att hon var helt ok med det, om hon kändes bra så tänkte jag köra fas 2 (omhoppningen). Sen var tanken att hoppa en runda till på samma höjd för att befästa. Hon löste detta helt strålande enligt min plan och jag är bara så nöjd med henne :)

Nästa helg den 12 har jag anmält mig till vår första officiella hopptävling som kräver licenser och allt i Timrå. För er som inte är bekanta med hoppvärlden så kan jag berätta att tävlingarna börjar för stor häst på en höjd av 90 cm. Då Ruby inte är hoppad i ett år och är lite liiiten så har jag skyndat långsamt men nu är vi alltså redo för debut. Detta då vi gjorde två fina felfria 80cm rundor igår :)

Tack snälla Linn för att du var med och stöttade och Hilda för stöttning och filmning och fotografering. Ni är bäst!!!


Ha en underbar kväll därute!!! Det ska jag :)